Videregående skole vs høgskole

Mange har nå søkt seg til videre studier, og jeg vet at det er flere der ute som står foran et veivalg om hvorvidt de orker å gå rett tilbake til skolebenken etter sommerferien eller ikke. Derfor tenkte jeg å informere litt om hvordan det er å være student ved en høgskole sammenlignet med å være elev på videregående.

Å begynne å studere er på mange måter det første steget inn i voksenlivet. Du flytter hjemmefra, får husleie og strømregninger å holde orden på, du styrer egen økonomi og egen tid i en mye større grad enn før. Dette gjelder også på selve studiet – på en høgskole er det sjelden obligatorisk oppmøte, og du må selv sørge for at du henger med. Det er ofte ikke lekser heller, og du blir fullt ut ansvarlig for å studere på egenhånd. Dette innebærer at du må prioritere tiden din, men dersom du finner deg gode rutiner er studietiden helt fantastisk.

Videregående la, etter min oppfatning, mye mer press på meg som elev både med tanke på oppmøte og prestasjon. På en høgskole ser foreleserne deg i mye større grad som likemenn, og jeg har følt at jeg blir behandlet som en voksen hvor mine tanker og meninger blir mye mer respektert og reflektert rundt.

Nå kan jeg ikke snakke for alle høgskoler og studiested, men noe jeg elsket med å starte på Høgskolen i Innlandet ved HINN Rena var at alle kommer så godt overens, helt uavhengig av studieretning og alder. Etter litt tid her skulle jeg i bursdagen til min beste kompis og fant ut først da at han var seks år eldre enn meg. Dette gjør at studentene her får en enorm vennekrets på kryss og tvers av linjer i mye større grad enn på videregående.

Din tid som student er en tid for å utforske deg selv, lære hvem du er og hva du vil – og ikke minst ha det gøy. Start på et studie – hva som helst – for du taper ingenting på det. Hvis du etter et halvt år på økonomistudiet innser at du heller vil bli fotballtrener, ja da er det faktisk ikke verre enn at du søker deg til det studiet neste år. Du vil bare ha samlet opp studiepoeng og derfor ha større sjanse for å komme inn. Det er viktig å huske at å studere ikke er skummelt. Det er bare et nytt kapittel.

Lykke til med studier og fremtidsvalg!

//Andrea, music business management