Våronn på Blæstad

De siste restene av årets (til nå) siste snøfall, smelter. Fuglene kvitrer. Løvetannen blomstrer. Alle disse tingene er sikre tegn på at våren er i anmarsj. For ikke å glemme den deilige dunsten av husdyrmøkk. Det blir ikke vår uten. Eller mat.

Alle som har gått på Blæstad skryter veldig av kombinasjonen teori og praksis i undervisninga. Vi sitter på skolebenken og lærer om noe relevant, før man tilbringer tid på gårdsbesøk eller ute på jordet og tar prøver, og omsetter teori til praksis. En god måte å lære både hvorfor og hvordan.
Blæstad er en gård med 211 mål dyrka mark. Så når det er dags for våronn, er drifta av denne jorda et strålende eksempel på at teori, praksis og landbruksutdanning på Blæstad går hånd i hanske.

Det er 2.klassingene i Agronomi og Landbruksteknikk som har ansvar for våronna på Blæstad i faget Feltmekanisering 1 – Våronn. Det startet de med i april, og skal holde på med det fram til skoleslutt i midten av juni. Studentene skal få en forståelse av samspillet mellom traktorer og redskaper ved feltmekanisering, utføre praktiske målinger og registrering i felt, samt analysere og vurdere ulike metoder innen feltmekanisering. Alt dette er veldig relevant hvis man skal bli selvstendig næringsdrivende etter hvert. Men det er også relevant for de som ønsker et yrke innenfor landbruk og de som ønsker mer kunnskap om norsk matproduksjon.

18217319_10154399339441373_1228257421_n.jpg
I år skal studentene så 150 daa bygg. Resten er eng.

Gjennom forelesninger, undervisning i felt og i laboratorium, øvelser, veiledning, muntlig og skriftlig presentasjon av resultater, får man kunnskap om hva som skal til for å få gode avlinger og et godt resultat. God agronomi er god økonomi.

Som seg hør og bør, er det det samme trinnet som skal høste det de har sådd. For første fag etter sommeren for de nye 3.klassingene, er Feltmekanisering 2 – Høstonn. Da er det høsting, lagring, tørketeknikk og drenering som er blant tingene man skal lære mer om.

Det er noe som heter learning by doing. Disse to fagene er ypperlige eksempler på akkurat dette. Har du lyst til å kjøre traktor og lære mer norsk matproduksjon, velg Blæstad!

God våronn!

Siri Josefine Mo