Ekskursjon til Fredrikstad

Igår kom jeg hjem fra en 3-dagers ekskursjon i Fredrikstad. Vi har overnattet på et sted som heter Strandstua i Engelsviken der det holdes turer for vgs. studenter fra biologi og lærerstudenter. Dette er første året naturfagstudenter fra Campus Hamar reiser hit, så vi ble «prøvekaniner». Grunnen til at vi reiser hit er for å få erfaring med havet og marine dyr. Hamar er jo en innlandsby så da må man reise et stykke for denne typen erfaring, Mjøsa fyller dessverre ikke kravet selv om det er Norges største innsjø.

Torsdag

Avreise 06.30 fra Hamar i egne biler og kurs mot Fredrikstad. Turen tar 2-3 timer og det  er arrangert opplegg på en båt 10.30 der vi får innføring i havet og aktiviteter man kan gjøre med barn. Teorien er tilpasset oss på høyskolenivå, men aktivitetene passer alle aldre slik at vi får ideer til hvordan vi kan undervise våre egne fremtidige elever.

Det ble gjort bunnskraping slik at vi fikk se hvilke arter som hører til der og da blir det selvfølgelig med søppel. Dette er det viktig å bevisstgjøre elevene på, hvilken innvirkning våre vaner har for naturen!

Fredag

Oppmøte 09.00. og innføring i de forskjellige sonene i havet og hvordan arter påvirker hverandre. Deretter er det rett ut for å konkretisere teorien ved å undersøke i vannet og fjæra. Her fikk vi se hvordan en svartelistet art som stillehavsøstersen påvirker blåskjell. Den blir rett og slett skviset ut av økosystemet.

Lørdag

Denne dagen var spesielt satt av til fugler så vi bestemte oss for å lage en liste over hvor mange arter vi kunne se i løpet av én dag. Vi startet tellingen ved Strandstua der vi så knoppsvane og flere typer måke. Turen gikk videre nordover til et fredet våtmarksområde der vi så grågås, hegre, flere forskjellige typer ender og vadefugler. Siste stopp på veien før Hamar ble Østensjøvannet rett sør for Oslo. Der hadde vi mulighet til å komme tett på fuglene siden de er vant til å bli matet av mennesker. Totalt så endte vi på 39 arter!

Turen har vært lærerik og ikke minst morsom, og man har tid til avslapning og moro på kvelden. Eneste jeg syns var dumt var at turen strakk seg utover helg, men dette hadde med bookingen å gjøre. Så dette er det rom for å justere på til neste års studenter. Nå er det tid for fullt fokus på eksamenslesing til muntlig i naturfag.

Ida, andre året på GLU 5-10