Norge trenger bonden

I dag var dagen man skulle gå i tog for å støtte norsk landbruk og matproduksjon. Det var dagen man skulle høre på kloke ord ved Landbrukets hus og Stortinget. Det var dagen man skulle møte likesinnede og utveksle meninger og solkrem.

Og det gjorde jeg og mange medstudenter.  Og 4 000 andre. Selvfølgelig.

18644369_10154457529286373_1811196068_n
Noen av Blæstad-studentene som hadde satt av dagen.

Norges Bondelag arrangert tog fra Landbrukets hus på Grønland til Stortinget for bønder og folk som ønsket å vise sin støtte til bøndene. Bakgrunnen var bruddet i jordbruksforhandlingene forrige uke.

I sammenhenger som dette er det viktig å vise seg. Bønder som studenter. Gamle som unge. Nasjonale som lokale politikere. For Norge trenger bonden hvis vi ønsker kvalitet og norskprodusert mat. Ikke bare i dag, men også i morgen, neste uke og om 10 år. Da må det legges til rette for nåværende og ikke minst nye generasjoner. Man må satse på landbruket og gjøre det lønnsomt. Man kan ikke ta bøndene forgitt. Nå sier ikke jeg at du gjør nettopp det, men det virker som noen her i landet kanskje tenker i den banen. Skal ikke nevne navn.

Det hele startet med samling på Landbrukets Hus. Her hadde lokale bondelag og andre organisasjoner fra hele Norge samlet seg for å demonstrere. Der var det både appeller, underholdning og matservering. Deretter gikk man i tog til Stortinget.
Hadde du ikke Bonde-t-skjorta på deg, så hadde du kanskje kubjeller i henda, eller en plakat eller et flagg eller en fane.

Og da vi trasket opp Oslos paradegate i solskinnet, så var det ingen som ropte høyere. Det var ingen som var stoltere. Og klart skal man være det. Ingen mat, intet liv. Det er fakta.

18644273_10154457527811373_767625941_n

På plass foran Stortinget fortsatte programmet ledet av Aasmund Nordstogas stødige stemme. Flere appellere fra både næringa og regjeringa, samt underholdning, ventet. Bondelagets leder Lars Petter Bartnes avsluttet det hele. I sin appell var han frustrert over regjeringas manglende vilje til å redusere inntektsgapet mellom landbruket og andre grupper i samfunnet. Ifølge han er norsk landbruk «en langsiktig næring som det skal satses på». La oss håpe regjeringa tar dette til følge.

Er du nysgjerrig på landbruket og norsk matproduksjon? Flaks! Neste torsdag er Blæstaddagen. Da kan man både se, høre og oppleve god agronomi og innovasjon på nært hold. Les mer her. Vi ses der!

La meg avslutte dette innlegget slik Frode Alnæs, «Norges største roll-on», avsluttet sitt bidrag fra scena foran Stortinget i dag: «For en dag. For en sak!»

img_6712.jpg

Siri Josefine