Gira på å starte egen business?

På Lillehammer kan du få studiepoeng for å starte din egen studentbedrift. I dette innlegget skriver jeg om mulighetene du har hvis du er gira på å starte bedrift og i tillegg har jeg intervjuet noen i klassen som snart skal delta i NM for studentbedrifter.

Frem til jeg gikk på videregående var planen min å starte et byggmesterfirma, så jeg har alltid syntes det er inspirerende å høre på folk som har startet noe eget. Særlig gøy er det med mennesker som blant annet Petter Stordalen, Steinar Olsen og Richard Branson som har startet selskaper, skaper arbeidsplasser og som tar samfunnsansvar.

Kanskje tenker du det samme? Det å starte en studentbedrift er en god øvelse for å lære prosessene ved å starte, drive og avvikle et firma. Studentbedrift er åpent for alle studenter, uavhengig av studie, og i år er det over 30 studenter som har egen studentbedrift i Lillehammer. Jeg har tatt en prat med en studentbedrift som heter Husrom, de mener at ”en ubenyttet bopel – er en ubenyttet ressurs».

HUSROM SB

Teamet består av Anna Flåan Aakerholm, Kristoffer Nordli,  Erik Storbråten og Mats Sporsheim som studerer organisasjon og ledelse, og Andreas Gundersen som studerer pedagogikk.

– Forretningsidéen vår er å fylle ubebodde studentboliger med økonomisk vanskeligstilte familier som ser etter en rimelig ferieløsning. Det er 100% forsikret, og det gis en inntekt tilbake til studenten, sier Anna som sammen med de 4 guttene startet studentbedriften i høst.

Studentbedrift er gøy

Så hvordan er det å ha studentbedrift?

– Det er gøy! Vi lærer mye som vi ikke kan lære i forelesninger eller i tjukke bøker, en såkalt prakademisk tilnærming, sier Erik og smiler.

– Men noe av det som kanskje er det gøyeste er at vi ser raskt resultater, som for eksempel da vi kom på 1. plass i sosialt entreprenørskap under fylkesmessa (snikskryt, red.anm.), det var gøy! Vi lærer mye og vokser kanskje enda mer på det selv, konkluderer han.

Mats påpeker at de kommer i kontakt med mennesker som de ellers ikke hadde snakket med, som for eksempel i forrige uke da de var i møte med avdelingsdirektøren i NAV, eller gjennom den gode dialogen med HubLHMR.

– HubLHMR har alltid døra åpen for oss studenter, vi blir tatt godt imot, de er interesserte og har alltid tid til oss. I tillegg så har vi fått stor hjelp fra høgskolen med engasjerte forelesere og mentor som hjelper oss veldig mye og samtidig gir oss midler for å utvikle mer. Å starte opp i Lillehammer er gøy, avslutter han.

Et arrangement, en studentorganisasjon og 2 bøker

Kanskje sitter du ikke på en ide akkurat nå, men du har kanskje interesse for grunderskap? I så fall vil jeg anbefale deg et arrangement, en studentforening og 2 bøker.

Arrangementet jeg vil anbefale heter Emax, det arrangeres av Innovasjon Norge hver august på Lillehammer og selv deltok jeg på dette i 2014. Her ble jeg kjent med Innovasjon Norge og mange andre inspirerende unge gründere, alt er sponsa så ingen grunn til å ikke melde seg på.

Studentorganisasjonen jeg vil anbefale heter Start LHMR, de brenner for entreprenørskap og perfekt for deg som vil komme i kontakt med andre likesinnede.

Ilustrasjonsbilde, Skaperkraft: Frekk forlag.jpg
Illustrasjonsbilde: Skaperkraft/ Frekk forlag

Den ene boken jeg vil anbefale heter «Gründere bygger Norge» og har noen inspirerende historier om norske gründere. Den andre boken heter «Konkurransekraft – grundere som endrer Europa» (ryktene sier at Start LHMR har noen bøker de deler ut for free), den inneholder historier fra gründermiljøer i Europa. Kul bok, den er rosa btw.

På Lillehammer er i alle fall mulighetene mange.

Lykke til!

Maurits Wesøe / Bachelor i organisasjon og ledelse