Velkommen INN

Hei nye studenter, velkommen og gratulerer med opptak til Høgskolen i Innlandet! Enten du skal studere her i Lillehammer, på Hamar, Evenstad, Blæstad, Rena eller i Elverum, vet jeg at du har en spennende og morsom tid i vente.

Skolestart har alltid gitt meg en spesiell følelse. Det er noe med den friske morgenluften ved første skoledag, som avslører at høsten har sneket seg på mens du har nytt sene sommermorgener. Tøyskoene som blir våte på tuppen av morgenduggen i gresset. Forventningene der man trasker mot skolen første dag.

Det gir en ekstra sterk følelse av at skolestart er rett rundt hjørnet når man bor i en studentby. Med innrykket av de nye studentene og hjemkomsten til de gamle, våkner byen gradvis til liv igjen, og det er mange spente og forventningsfulle ansikter. Mange lyser ny student der de tråler butikkenes hyller med foreldrene sine, klar for en siste storhandel på deres regning. Flyttelass på flyttelass blir båret inn. Du ser halvanstrengte samtaler blant nye venner som enda ikke helt har blitt komfortable med hverandre. Det er en helt spesiell stemning, full av forventninger.

Å flytte for seg selv kan være skummelt, men jeg håper de fleste har funnet seg til rette i sine nye hybler og er klare for studiestart. Med studiestart begynner dessuten fadderukene, en ordning jeg håper alle benytter seg av. Jeg har hørt at enkelte har bekymringer for om de er for gamle til å delta, om de ikke bør delta dersom de ikke ønsker å drikke alkohol, om det er skummelt å møte faddergruppen og lignende, og sånn er det selvfølgelig ikke. Fadderukene er en viktig inngangsport til det sosiale livet som student, og noe alle kan og bør benytte seg av, uavhengig av alder, om man drikker alkohol osv.

Det som er viktig å huske når man er ny student er at alle er i samme båt som deg. Alle vil ha nye venner og alle er litt spente og usikre, så det gjelder å prøve å ikke være sjenert og heller være åpen for nye mennesker, inntrykk og opplevelser. Du trenger heller ikke bekymre deg dersom du ikke finner noen du «klikker» med med en gang, det går seg til, og nye vennskap formes gjennom hele semesteret. Fadderukene er bare springbrettet til det som kommer senere.

De fleste studiene begynner med undervisning første uken, og tross at det stort sett er myk start er det lurt å komme seg på forelesning. Ikke stress for mye med skole første uken, men husk at høstsemesteret er kort og at eksamensdagen kommer.

Husk!
– Å semesterregistrere deg, samt betale semesteravgift.
– Søk om lån og stipend innen fristen (og husk at du må ha betalt semesteravgift for å få utbetaling).
– Skaff deg studentbevis, da kan du komme i gang med å benytte studentrabatter o.l. snarest mulig.
– Bruk nettsidene våre til å finne informasjonen du trenger. Hvert studiested har blant annet en egen fane for studiestart der all informasjon du trenger bør ligge.
– Vær åpen for nye mennesker og opplevelser, og nyt tilværelsen som ny student.

Lykke til!

Linn