En blodig affære

Denne høsten startet vi undervisningen om celler og organsystemene i kroppen, og hvordan man kan lære bort dette til elever på mellomtrinnet. Naturfag skal være et praktisk fag, men det inneholder en stor detaljrikdom som er vanskelig å sette seg inn i. Derfor er det viktig å bruke modeller i undervisningen og praktiske metoder slik at elevene får erfaringer å henge teorien på. Dette fikk klassen førstehåndserfaring med på tirsdag! Da var det nemlig duket for dissekering av grisehjerte.

21267641_10214135914141437_683938918_o

Vi fikk ikke bare grisehjerte, men tilhørende lunger, luftrør, spiserør, tunge og nyrer. Før man setter i gang og skjærer med skalpell er det lurt å orientere seg først. Dette gjelder selvfølgelig for yngre elever også, og da kan det være lurt med forberedte oppgaver til elevene. Eks:

  • Hvilken vei er «frem» på organene
  • Hvor tungt tror dere hjertet er? (ha kjøkkenvekt vekt i klasserommet slik at det kan veies etterpå) All informasjon kan føres inn på tavla eller i et skjema
  • Lokaliser arteriene og venene på hjertet
  • Åpne hjertet og mål tykkelsen på venstre og høyre hjertekammer
  • Lokaliser luftrør og spiserør, er det forskjell på disse?

21245931_10214135912941407_2012227861_o

Her kjenner vi inni arteriene som går ut av hjertet, i aortabuen er det plass til en tommel og vel så det. Noe annet som man som lærer må ta stilling til er; må alle elever ta på organene hvis de ikke vil?

Her burde man trå forsiktig for å ikke presse elevene for mye, man kan spørre hvor mye de har lyst å være med på og prøve å oppmuntre til mer. Det er viktig at eleven ikke presses for langt slik at praktiske aktiviteter blir assosiert med negative erfaringer.

21245840_10214135911061360_1109242106_o

Her blåser en frivillig i klassen opp lungene med et plastikkrør for å se hvor store de faktisk er. Dette ble vel ansett som det mest spennende gjennom utforskingen av organene. Det ble en lattermild time! Dette er viktig for elevene å oppleve også, at naturfag er gøy og at læreren inkluderer praktiske aktiviteter.

Ida/ 3 års student på GLU 5-10

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s