Stress og innspurt til bachelor!

Det er oktober, og jeg er godt inne i tredje og siste året på bachelor i folkehelsearbeid. Det har gått innmari fort, og først nå har jeg begynt å innse alvoret. Dette semesteret er det mye mer enn det har vært ellers. Masse gruppearbeid i alle fag, og høstferie og sånt finnes ikke.

For mye stress kan føre til utbrenthet, depresjon og svekker immunforsvaret. Kanskje derfor jeg fikk streptokokker..?

21104341_10154633814472121_1053493732_o
Fra Slagkraft: håndbok i idéutvikling, av Erik Lerdahl (2007). Bra bok!!

De få undervisningsfrie dagene vi har blir brukt på skolearbeid. Ikke å åpne ei pensumbok, lese og notere, men å jobbe med oppgaver. Det er positivt og negativt at vi har så mange oppgaver i gruppe samtidig, alle med 1-2 ukers frist. På en side er det stressende og krever at vi MÅ jobbe effektivt og har ikke et liv ved sia. Det kan bli for mye stress, så man ikke klarer å konsentrere seg, slappe av, sove, og man kan miste mye gnist. På den andre sia setter det et press på oss så vi blir fokuserte. Vi må backe hverandre opp, vi klarer det her! Vi må ikke gjøre den oppgaven helt perfekt denne gangen. Hold ut! I arbeidshverdagen som kommer vil det også være oppgaver, tidsfrister, gruppearbeid, stress, og ting som skjer på hjemmefronten. At vi har mye oppgaver nå kan forberede oss til det. Forskjellen er vel at det skal mye til for å miste jobben om du gjør ei blemme. Om man stryker på eksamen må man jo ta den opp endel seinere..

jeg vil bare legge meg under senga eller forsvinne til fjells

Hadde du spurt meg for to dager sia om hvordan det går ville jeg svart: jeg vil bare legge meg under senga eller forsvinne til fjells og gjenoppstå til påske. Nå, etter å ha fått levert én av fem oppgaver, naila framføring i forskningsmetode, og sola skinner, så ser jeg mye lysere på det. Ikke minst er jeg frisk fra streptokokker og LEVER igjen!!

Selv om Lillebjørn Nilsens sang ikke handler om studering, så handler den om å se livets lyspunkter sjøl om det kan føles veldig grått og kjipt. Hør på den, pust og slapp av!

Etter å ha innsett at jeg er den viktigste personen i mitt liv har jeg begynt å si nei til ting som ikke gir meg overskudd, og ja til små pauser i hverdagen. Ta med kaffekoppen inn i dusjen, ta femminuttere ute i sola, sove helt til klokka 9 når jeg kan, kose med katten og lytte til meg sjøl. Det er viktig for å unngå å bli kronisk stressa og utbrent. Ellers sier jeg jo ja til å jobbe ca hver helg.. Jaja!

Nå er jeg klar for å jobbe med skoleoppgave! Og jammen skal jeg få til dette halvåret også! Og så kommer det flere innlegg framover, blant annet tanker om hva jeg skal skrive bachelor om, om praksis ved Valnesfjord Helsesportssenter, og som vanlig litt faglig.

 

Astrid,

studerer Bachelor i folkehelsearbeid på Elverum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s