Eksamenstid

Hei dere! I dag er det nøyaktig 3 måneder siden forrige blogginnlegg, og med andre ord på høy tid med et nytt ett. Det har blitt november og vinter, og i dag er det 3 uker til eksamen. Tross at dagene har blitt korte med vintermørket, er skoledagene lange. Eksamenstiden er med andre ord i full gang, med første eksamen ut 5.12 i Utviklingspsykologi før Psykologiske forskningsmetoder II følger etter 13.12. Begge er 4-timers håndskrevet skoleeksamen.

Det er nesten helt ufattelig at vi allerede nærmer oss slutten av semesteret. Om 1 måned er jeg halvveis i Bachelorgraden, noe som i seg selv egentlig føles enda mer utrolig. Høsten har virkelig gått alt for fort, og mens jeg var flink til å begrense aktiviteter utenfor skolen i fjor, kan det virke som jeg glemte det helt i år. Sosialt liv, jobb og frivillige verv har det vært en ganske intensiv høst, og jeg kan vel ikke si at skolearbeid har fått den oppmerksomheten det burde ha fått hele semesteret. Til tross for at jeg ikke har studert så mye som jeg burde, har jeg absolutt følt meg som en student, og på samme måte som fest og moro er en del av studenttilværelsen, føles skippertaket i eksamenstiden minst like naturlig. At jeg ikke har lest så mye som jeg burde er nemlig ikke et nytt fenomen, og sånn tror jeg det er for de fleste når eksamen nærmer seg. Jeg legger alltid planer for hvordan jeg skal lese på starten av semesteret for å unngå skippertak, men de planene har like stor suksessrate som de flestes nyttårsforsetter. Så da sitter jeg her, da. Jeg jobber alltid best under press, så skippertak er ikke det verste jeg gjør. Forskjellen i år er at jeg faktisk har latt meg stresse litt, men jeg prøver å begrense det. Til tross for at jeg stort sett har gått i forelesninger, og i tillegg har hatt en knallgod foreleser, føler jeg nemlig at jeg ikke har helt oversikt over pensum, og det er ingen god følelse. Men, 3 uker er mye tid til å lære, så jeg må bare lese på. Litt har jeg jo uansett lært av seminarer, forelesninger og høstens arbeidskrav.

20171113_105152Det viktigste når stresset kommer snikende er å unngå å få panikk. Her gjelder det å tenke seg litt om, og huske hva man vet funker for seg, slik at  man unngår å bruke tid på feil ting. Jeg vet at mange tilbringer timevis på lesesalen uten å klare å jobbe effektivt der, og det synes jeg er ganske trist. Selv vet jeg at lange dager på lesesal og biblioteket funker dårlig for meg, jeg synes det er alt for stille der og alltid dårlig luft. De gangene jeg har sittet på lesesalen har jeg nesten alltid tatt masse unødvendige pauser fordi jeg vil ta luft, eller bare gå ut for å skravle med vennene mine som sitter i samme rom. Jeg skal ikke nekte for at å kunne gå hjem etter 8 timer på lesesalen gir meg en god følelse, men ved nærmere ettertanke er de timene gjerne 3 timer lesing, 1 time lunsj og 4 timer sløsing av tid.

I fjor leste jeg en del hjemme, men i år har jeg innsett at det kan bli litt ensomt i lengden. I høst har jeg derfor funnet ut at et par effektive timer på Studenten, skolens kaffebar, er et godt alternativ for meg. Der sitter det både grupper og enkeltstudenter og jobber, og det prates, men bråkes ikke. Jeg foretrekker å lese for meg selv, men å være på skolen gir meg muligheten til å lese i koselige omgivelser i tillegg til at jeg får møtt vennene mine under den daglige felleslunsjen. Litt mer sosialt enn å lese hjemme på hybelen med andre ord, og jeg er mye mer effektiv enn om jeg hadde sittet på lesesalen. Det blir sjeldent veldig lange dager, men jeg synes det er bedre å avslutte dagen litt tidligere når jeg merker at jeg ikke har noe fokus igjen. På denne måten blir eksamenstiden litt koselig, noe som bidrar til både humøret og motivasjonen til å lese videre neste dag.

Mitt tips i eksamenstiden er altså å stresse ned, og å tenke seg litt ekstra om når det kommer til hvor man sitter og leser. Kanskje er du mer effektiv om du prøver noe annet? Hvis du vil ha flere råd om hvordan du kan forberede deg til eksamen anbefaler jeg å ta en titt på Andreas blogginnlegg. Der finner du mange gode tips!

Snapchat-1819361089
Skoledagens høydepunkt: Psykologigjengen jeg henger med møtes til lunsj hver dag kl. 12. Den er et kjærkomment avbrekk fra lesingen, og varer gjerne en god stund.

//Linn
2. årsstudent