Action på Blæstad

Nå er det november alt. Høsten har gått fort. Det tyder vel på mye å gjøre, for tida flyr vel i lystig lag?

Vi hadde eksamen for en måned sida. Da var det fullt kjør med pugging, lesing og stressing (?). Noen hadde muntligeksamen, mens vi i 2.klasse Agronomi hadde skriftlig i Plantekultur 2. Det var et fag som bygga på Plantekultur 1 som vi hadde rett før sommeren. Vi lærte om sykdommer og skadegjørere på korn; om dyrking av ulike typer grønnsaker; om dyrkingsforhold hos ulike korn- og grasarter. Vi var på utferder der vi så på forsøksfelt med korn, potet og løk. Mye å lære, og mye å se ute på jordet.

IMG_8886

Men med eksamen kommer ikke bare eksamensfest, men også et nytt fag, nemlig Husdyrhold 2. Der har vi lært en del om dyrevelferd og dyreatferd, og vi har allerede vært på et par utferder og sett på ulike fjøs og hvordan de har løst de hensyn som må tas og utfordringene man står ovenfor når man skal bygge nytt. Det er alltid spennende å komme ut å se hvordan bonden løser de problemstillingene vi lærer om på skolen.

Men nok om det faglige! Til tross for at Blæstad er det minste studiestedet, er det nok å finne på her. I begynnelsen av høsten arrangerte Crocom, studentsamfunnet på skolen, swingkurs. Mange hadde møtt opp i håp om å kunne briljere enda mer på dansegulvet ved neste festlig anledning i Bodega’n. Man kan vel si at swingkurset gav frukter, for nå er det rimelig høyt nivå på snurringa i den gamle møkkakjelleren. Så jeg anbefaler deg, ved neste mulighet, å ta turen til Bodega’n å få testet deg.

Det er også blitt arrangert tur til Biri travbane i regi av noen studenter i begynnelsen av november. Der fikk man omvisning og mulighet til å plukke opp et par tips hva vedding angår. Resultatet var vel så som så….men en flott måte å tilbringe en lørdag på, med julebuffet, god drikke og ikke minst lystig lag.

Det er ikke bare turer til Oppland som frister studentene ved Blæstad. For i helga starta nemlig en av verdens største landbruksmesser i Hannover i Tyskland; Agritechnica. Og om noen ivrige medstudenter var gira på å arrangere utenlandstur a? Ja! Så lørdag morra dro rundt 30 studenter fra Blæstad til Tyskland. I tillegg til mye sosial hygge, fikk vi med oss 2 900 utstillere fordelt på 23 haller. Jeg tror ingen av oss som var der rakk å saumfare alle hallene de to dagene vi tilbrakte der. Men det var veldig mye gøy og spennende å se på. Og man får et lite innblikk i hva salgs forhold vi har her i Norge i forhold til resten av verden, og hvordan man tenker og tilrettelegger for et godt og bærekraftig jordbruk i verden.

23518962_305944516478310_5135626635133387200_n
Her er Blæstad-delegasjonen på Agritechnica. Vi fikk en grundig gjennomgang av en av Agritechnicas mest innovative stander (CLAAS har vunnet 1 gullmedalje og 4 sølvmedaljer), før vi fortsatte til både Horsch, Multiva og Lemken for mer fagprat.

Men nå nærmer det seg jul; kornet er inne, graset er høsta, og man har bytta ut vanlig plog med snøplog. Jeg satser på at den neste årstiden flyr like fort som den forrige.
Prekæs!

23660426_10154906704856373_99825041_o