Tilpasset fysisk aktivitet og friluftsliv

Favorittemnet mitt dette semesteret, og egentlig favorittemnet på hele folkehelse-studiet (hittil) heter tilpasset fysisk aktivitet og friluftsliv. Det er første semesteret på 3. året man har det, og det bygger på tidligere emner hvor vi har lært om treningslære, fysisk aktivitet og kosthold for ulike grupper, psykologi og lignende.

Faget avsluttes med individuell praktisk-metodisk eksamen, hvor vi skal planlegge og gjennomføre ei treningsøkt utendørs, i gymsal, spinning eller basseng for en gruppe mennesker vi får vite på forhånd. Det kan f.eks. være en gruppe fra frisklivssentral, ungdommer, barselgruppe, arbeidsretta rehabilitering eller personer med ulike sykdommer. Noe å være obs på er at personer er svært ulike selv om de er på samme gruppe, det må tas masse individuelle hensyn. Før økta må vi lage en øktplan som vi sender inn, som både blir vurdert alene, og opp mot hva som faktisk skjer på den praktiske eksamenen. Etterpå er det muntlig høring, og ut fra samlet inntrykk får man karakter.

23722013_10154834530762121_1349214027_n.jpg
Her har vi utedag for en innføringsklasse på ungdomsskolen. Veldig moro å ha ulike aktiviteter med de! Gruppa mi hadde selvfølgelig lek.

Gjennom hele halvåret er det nettopp det vi gjør! Vi har ekte mennesker vi har trening for, og vi bruker klassa som «case». Så ja, klassa har blant annet dansa til Marcus og Martinius i bassenget (innmari moro!) og hatt lavterskel stasjonstrening utendørs. Jeg tror eksamen går helt fint, men karakter-statistikken min tilsier at jeg ikke må hvile selvom det er favorittfaget, for da er det lett at man overser de viktige detaljene. Du kan lese mer om emnet her.

Akkurat nå er vi i praksis, selvvalgt sted (ut fra mange kriterier), i tre uker. Dette er siste uka, og jeg vil absolutt ikke hjem! Hvis noen følger Høgskolen på snap (Hinnlandet), så dere meg for en uke siden da jeg snappa fra Valnesfjord Helsesportssenter i Nordland. Elsker stedet og menneskene! Vi studentene ble til og med invitert med på personalfest nå lørdag, med cowboytema. Det var virkelig en herlig avslutning: endelig fikk jeg dansa swing igjen! Men utenom det er vi på gruppe med fysioterapeuter, idrettspedagog, ergoterapeut, sykepleier mm. for å tilrettelegge for fysisk aktivitet for personer med nevrologiske skader, primært MS og hjerneslag. Vi skal gjennomføre og planlegge minst to timer hver dag, det er ganske mye, spesielt på et sted som Valnesfjord Helsesportssenter. Men det er veldig lærerikt og moro, og det var derfor jeg valgte å være her. Fra før har jeg hatt praksis og sommerjobb på Beitostølen Helsesportssenter, skrevet om her (sommer) og fra praksisen på vinteren her 🙂 Det er mye likt! En uke etter praksisen skal vi levere praksisrapport med logg, refleksjoner og øktplaner for alle øktene vi har hatt. Det blir mye, men om man skriver endel underveis går det fint!

Utsikta fra vinduet mitt.. Bittelitt annerledes enn hjemme.

Valnesfjord Helsesportssenter er et sted for habilitering og rehabilitering etter sykdommer og skade, for både voksne og barn. De vektlegger fysisk aktivitet og friluftsliv, men tenker også helhetlig om helse, og følger helsedirektoratets anbefalinger om det meste, slik som kosthold og røykeslutt. Her kan du lese mer om senteret.

Dette er absolutt en av mine drømmejobber, og stedet har faktisk tilpasset fysisk aktivitet og friluftsliv som «slagord», så det er en veldig relevant og god praksis. Det er stilig å se hvordan det jobbes på tvers av ulike fagområder med personene som er her. Praksisen har vært helt knall, vi har fått mye ansvar og nærmest frie tøyler bare noen dager etter vi ble kjent, til å lage og lede økter. Det er godt å føle på at de stoler på oss, og de er veldig takknemlige for at vi er her og kommer med nye input. Tusen takk til tillitsfulle ansatte og ikke minst pasienter på Lilla gruppe!

Det er et svært lærerikt og praktisk fag som jeg trives godt med, og håper og tror jeg vil få mye bruk for i arbeidslivet. Idag skal vi lede kondisjonstrening og bassengtrening her på huset, begynner snart å bli rutinerte nå. Jeg synes det er innmari moro! Ikke minst når man kan velge sånn praksis som det her. Frisklivssentral er selvfølgelig moro og lærerikt, men likevel ikke i nærheten.. For MEG er dette bedre og noe jeg har lyst å gå videre med 😉

Astrid

3. året folkehelsearbeid på Elverum