Hvorfor studere psykologi?

(Headerbildet er lånt av University of Wales)

Jeg er ganske sikker på at det finnes nesten like mange svar på hvorfor man bør studere psykologi, som det finnes psykologistudenter. Blant mine studievenner er det stor variasjon i hvorfor de søkte studiet, og nesten like stor variasjon i hva folk ønsker å bruke det til. Fra de som bare tar det fordi de synes det virket interessant, til de som er bombesikre på at de vil bli psykologer, miljøterapeuter, jobbe innen HR osv.

Likevel er det en fellesnevner for oss som studerer psykologi, og det er en interesse for mennesker, hvorfor mennesker er som de er, gjør som de gjør, og hvordan hjernen og omgivelsene våre påvirker dette. Alt dette er det som utgjør kjernen i psykologi, så hvis dette er noe du synes høres spennende ut, er du nok allerede på rett spor ved å ha kommet deg til denne bloggen.

Til tross for at det er stor variasjon i hva folk i utgangspunktet ønsker å bruke Bachelorgraden i psykologi til, er det også veldig vanlig å ikke helt vite, og ikke minst å endre planer underveis. Da jeg begynte i fjor fikk kullet spørsmål om hvor mange som ville bli psykologer, og jeg tror ca. 4 av 5 rakk opp hånden. Det har endret seg ganske mye allerede, både av at vi har lært mer om psykologi og funnet ut at andre ting enn terapi også kan være veldig spennende, om ikke mer spennende, og fordi flere har fått øynene opp til flere yrker og fagområder som er vel så aktuelle som psykolog.

Uansett hvor man ender, er psykologi alltid nyttig. Det er ikke et studie du kan kaste bort tid på å ta, for alle har nytte av å lære om mennesker og relasjoner. Du lærer ting du bruke både privat og i videre studie- og jobbsammenheng, alt fra hvoran foreldrestil du bør ha for å gi barna dine best mulig utgangspunkt, til huskeregler for å f.eks. lære pensum bedre. Ikke minst er kristisk tenkning en stor del av studiet, noe som er nyttig i alle sammenhenger.

At det er et allsidig studie som kan passe for mange, betyr dog likevel ikke at studiet er for alle. Det er relativt teoritungt, og vi har gjerne flere arbeidskrav (oppgaver) pr. semester som må godkjennes for å få gå opp til eksamen. Det bør også nevnes at det kan være et psykisk krevende studie på grunn av studiets innhold. En god måte å lære på, uansett hva man lærer, er å knytte pensum til ting man kjenner. Når en gjør dette i psykologi kan det føre med seg en hel del grubling over hvordan ting har vært i eget liv, hvordan man egentlig er som person, og kanskje hvordan relasjonene man har egentlig er. Det er ikke nødvendigvis slik at å gruble over disse tingene er en negativ ting, men det er greit å forberede seg på at det fort kan bli noen dypdykk i eget liv.

«Kan du analysere meg?» er også et spørsmål en må venne seg til å få. Jeg vil si at svaret på det er nei, men som nevnt det er ikke fritt fra at man bruker mennesker man kjenner, situasjoner man har vært i, egne erfaringer og oppvekst som referanseramme. Jeg vil i hvert fall si at det ikke er sånn at psykologistudenter sitter og prøver å analysere og diagnostisere alle, for sånn funker det jo ikke. Dessuten hører dette til innenfor abnormal psykologi, som bare er et av mange fag vi har i løpet av graden. Så selv om det er riktig at vi lærer om psykiske lidelser, er det bare en brøkdel av studiet.

Alt i alt er psykologi et fagområdet som gir deg bedre forståelse av deg selv og menneskene og samfunnet rundt deg, og synes du dette er spennende bør du absolutt vurdere å studere psykologi. Det er lærerikt, morsomt og fascinerende, og kan passe for veldig mange. Jeg råder de som er interessert i psykologistudiene til å ta en titt på studieplanen, der kan du se hvilke fag som inngår i Bacheloren og lese om hva som inngår i disse.

Men hva kan man bli med Bachelor i psykologi da? Her velger jeg å hente hjelp fra Høgskolens sider:

Hvis du har noen spørsmål om psykologistudiet eller studenttilværelsen i Lillehammer er det bare å kommentere her på bloggen, eller adde «Hinnlandet» på Snapchat og spørre meg de dagene jeg har snapdag. Vi blogges!

Linn
1. årsstudent