Hvorfor grønn utdanning?

5 233 000. Det er antall mennesker i Norge i dag. 7 585 000 000. Det er antall mennesker i verden i dag. Cirka.
Vi har aldri vært så mange mennesker på jorda før. Og vi kommer til å bli flere. Det kommer nok til å gå bra, det. MEN! Da må vi overleve. Og da trenger vi mat.nok til alle. Vi er avhengig av kvalitet og mengde når det gjelder mat.

I 2014 produserte verden nok mat til å fø 12 milliarder mennesker. Samtidig sulta 900 millioner mennesker. Disse talla viser at det blir produsert nok mat, men at man ikke klarer å foredle det på en riktig og livsviktig måte. Det er ikke nok at vi vet hvordan vi skal lage maten, vi må også ha kunnskap om hvordan vi skal håndtere og fordele.

Vi trenger folk med kunnskap om matproduksjon som kan benytte seg av ressursene som er tilgjengelig, på en god og bærekraftig måte. Våre barnebarn trenger folk med en god utdannelse som kan bidra med fremover rettet tankegang. Deres barn trenger folk som kan videreføre arven etter vårt (gode) grunnlag som vi jobber med nå.

Vi er heldige her i Norge. Vi er et rikt land med mange muligheter. Også når det gjelder utdanning. Alle har rett til utdannelse. Det trenger ikke koste mye, og det er stort sett kvalitetssikkert. Et eksempel på dette er Blæstad. Der undervises det i dagsaktuelle og svært nødvendige fag. Vi lærer om jorda, vi lærer om kornet, vi lærer om husdyra, vi lærer om treskeren, vi lærer om driftsbygninger, og vi lærer om samfunn og miljø.
Helt siden 1923 har Blæstad vært en ledende arena for landbruksutdanning i Norge. Og for at vi skal ha kvalitetssikker og egenprodusert mat, trenger vi flinke folk med kunnskap.
Hvorfor grønn utdanning spør du? Hvorfor ikke svarer jeg. En ting er trengselen etter dyktige folk, men det er jo ille trivelig å tælle rundt i et fjøs og da.

De fleste hevder vel at sitt yrke er det viktigste. Mulig jeg kanskje har litt grønne briller på når jeg nå sier dette: bondeyrket er verdens viktigste yrke. Hvordan skal vi ellers overleve? Det går ikke.
For dere: uten mat og drikke, duger helten ikke.

24259734_10154937947656373_278767399_o

Siri Josefine