Advent og eksamen

Nå har jeg akkurat levert en praksisrapport med større omfang enn en bacheloroppgave, som en av 5 eksamener før jul. Det er kun to deler igjen av én eksamen, og så er det jul! Men før det skal jeg prøve å få til både eksamenslesing og adventskos (eller stress?), men hvordan? Jeg deler personlige og folkehelse-faglige tips som jeg skulle ønske jeg følger godt sjøl!

Ta en tur ut. Ha snøballkrig, finn en akebakke, gå tur i nærområdet, besøk en gård.. Dyrekontakt og et naturlig miljø er avstressende. Frisk luft i lungene, litt økte hjerteslag og røde roser i kinna gir deg masse endorfiner som igjen gir deg overskuddet du trenger for å sette deg ned fokusert seinere. Ikke veldig overraskende at det rådet kom først?

Bruk hendene. Det er bevist at å lage ting med hendene er avstressende, kanskje fordi det er helt naturlig for oss? Alle mulige duppeditter som gjør arbeidet for oss, eller at vi kjøper alt istedenfor å lage det, er enda mer stressende enn lange setninger, ihvertfall i det lange løp 🙂 Så bare å starte husmorarbeidet eller snekkerarbeidet – kanskje det blir julegaver av det?

 

Vær sammen med familie hvis det er mulig, det gir en helt anna stemning enn venner, selvom begge deler er koselig. Familie er kanskje mer avstressende? I helga var jeg med fetteren min (11 år) i Ankerskogen Svømmehall, mest for å leke og herje. Tror vi var to timer på «Blekkspruten», og ble utfordra av de Store Gutta (videregående-elever). Usikker på hvem som syntes det var mest moro av fetteren min og meg, men «Astrid dro ned alle gutta!!» var det første han sa da faren henta på kvelden, hehe. Lurer på hvor lenge jeg lever på den..

Bruk mindre tid på sosiale medier. Instagram, facebook, snapchat, jodel, tinder, diverse blogger (utenom denne selvfølgelig).. Aner du hvor mye tid det tar av et døgn? Ikke bare det, du blir fortere ufokusert, du bruker faktisk hjernekapasitet på å ta bilder osv innover deg. Noe du derimot kan bruke mer tid på er hjernetrim som sudoku, sjakk, kryssord, quiz.. Da lager du mer myelin rundt nervecellene, som gjør at signaler fra hjernen til kroppen går fortere – også i andre oppgaver! Maaagic ❤

Operataket - astrid mortvedt
Må bare skryte av at jeg var på Operataket med bestevennen min i helga, ganske magisk

Ta pauser fra lesinga. Ekte pauser. Ved å fokusere på skole noen minutter av gangen er det enklere enn om du sitter med det halvveis døgnet rundt. En times effektiv jobbing uten forstyrrelser kan være mer produktivt enn tre timer med altmulig.

Spis god mat, pust godt med magen og vær snill mot deg sjøl! Spiser du variert, sunn og god mat yter både hode og kropp bedre. Det er ikke mer komplisert enn å ta en frukt istedenfor en skolebolle til mellommåltid, eller gå for grovt brød istedenfor lyst. Mye mer mineraler, kostfiber og ikke minst smak! Men gjerne spis en bolle og sjokolade iblant, men ikke som erstatning for vanlig, sunn mat. Slapp av, lukk øynene, og sørg for at du får nok søvn. For mange kan meditasjon eller lesing gjøre at kroppen slapper mer av og man får lettere sove. Sjekk forøvrig Helsedirektoratets søvnanbefalinger. 

 

Tenn et lys eller tjue, ta fotbad og se på julekalender. Livet består av mer enn eksamen og sosiale medier. Kos deg!

24474592_10154867307452121_957362347_o

Astrid (med litt forstyrrelser fra Tarzan)

3. året folkehelsearbeid i Elverum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s