Et spennende fag

Denne blokken (verksted og konstruksjon) er et av fagene jeg har gledet meg mest til og er en av grunnene til at jeg går Bachelor i landbruksteknikk på Blæstad.

Faget startet med at klassen ble inndelt i mindre grupper til de praktiske momentene. Så startet vi. Det var verkstedsøkter blandet med teori og beregninger. I forhold til de andre blokkene, har vi hatt lange skoledager. Fra klokken 8 til 16 mange dager i uken, har vi lært oss mye. Det har vært sveising, dreiing, lodding, beregning og bøying av rør, og ikke minst masse om reparasjon av landbruksmaskiner.

Endelig fikk vi sveise. Oppgaven i sveisingen var å lage en bukk som skulle trykktestes for å klare 5 tonn. For ikke å ha sveisa noe særlig før jeg kom til Blæstad, er jeg rimelig stolt over bukken min uansett om sveisingen så litt ut som ”hei kom og hjelp meg” nå i etterkant.
Med det sagt var det flere som aldri hadde sveisa før og det gikk veldig bra. Man går jo på skole for å lære.

Vi lærer også teorien bak det praktiske sånn at man får knyttet det sammen på en bra måte.
Plutselig skjønner man hvor mye kunnskap som ligger bak hver liten detalj, og man blir fylt av respekt for alle og enhver i alle forskjellige yrker og arbeid.

Tenk at det er så mye kunnskap bak for eksempel en liten skrue. Med materialberegninger, flytegrense, stigningsgrader og så videre, tenk da hvor mye man helt sikkert ikke har peiling på, som noen andre har lært og kan mye om. Da blir man ydmyk. Det er fint! Jeg tror det er viktig med gjensidig respekt og samarbeid mellom folk; at man forstår at man har ulik kunnskap og kvaliteter.

Sist men ikke minst begynner vi å nærme oss jul. På Blæstad har vi julebord på fredag. Så er det noen dager til før studentene spres over hele Norge (og sikkert andre land også).

Ønsker alle en fin juletid.

Elisabeth,
Bachelor i landbruksteknikk