Pangstart på året

Som tidligere nevnt har vi blokkundervisning på Blæstad. Det vil si at vi har 10 uker med ett fag på 15 studiepoeng, eventuelt to på 7,5. Og i disse dager er det 10 uker siden vi startet med faget Husdyrhold 2. Så ja, det betyr at vi har eksamen denne uka!

Husdyrhold 2 bygger naturlig nok videre på Husdyrhold 1, som vi hadde i fjor. Dette faget fokuserer på produksjonssykdommer, avl, reproduksjon og dyrevelferd. Det siste temaet har uheldigvis fått mye negativ fokus den siste tida. I desember kom det fram flere saker der bønder ikke har tatt godt nok vare på dyra sine. Flere av de har blitt anmeldt av Mattilsynet på grunn av manglende fôring og stell av dyra. Dette gir, i dette tilfelle svineproduksjonen, et veldig uheldig rykte. Derfor er fag som Husdyrhold viktig for å opprettholde fokuset på dyrevelferd og dyras naturlige atferd, og gi oss studenter en innføring i viktigheten ved det å drive riktig med dyr og landbruk.

I tillegg til eksamen, har vi hatt to innleveringsoppgaver som til sammen utgjør 40% av karakteren. Den ene oppgava gikk ut på at vi skulle være rådgivere for bønder med ulike produksjoner. Vi så på produksjonsresultater, og ga vår vurdering av det , samt så på tiltak som kunne effektivisere og forbedre drifta.
Den andre oppgaven var en alvsoppgave. Første delen av oppgava var å skrive en rapport fra utferden da vi besøkte Norsvin, Geno, Tyr og NSG (alle avlsinstitusjoner). I den andre delen lagde vi en relevant problemstilling knyttet til avl i Norge i dag. I forbindelse med den siste delen hadde vi også en liten presentasjon for klassen, der vi presenterte problemstilling og disposisjon, og fikk tilbakemelding på det.
Ellers har undervisningen foregått slik: forelesninger, gjesteforelesninger, seminarer og utferder.

Tilbake til eksamen. Den foregår muntlig. Man får to spørsmål som skal besvares i løpet av de 30 minuttene man er inne med faglærer og sensor. En ryddig måte. Når man har eksamen er det alltid like spennende å se om man leser så mye man ønsker, for egen del hvert fall. Jeg vet ikke med dere, men jeg kunne nok vært mer effektiv og brukt førjulstida og juleferien på å lese meg opp på brunstsyklusene og avlsmål til husdyra. Men da var jeg for opptatt med å handle gaver, spise ribbe og slappe av på sofaen. Men den gang ei. Jeg har derimot brukt de siste ukene på å repetere. Både alene og sammen med andre studenter. Forhåpentligvis vil dette gi resultat i form av en god karakter. Jeg krysser fingra for morgendagen.

Lykke til dere som også har eksamen i nærmeste framtid. Det ordner seg!

26827617_10155033733401373_1504984010_o

Siri Josefine