PRODUKSJONSLEDELSE – å sette en tv-produksjon ut i liv

Hei! Jeg heter Sarah, kommer fra et lite sted ved navn Vikersund og er 21 år. Her på høgskolen går jeg studiet TV-ledelse, og på denne linjen går jeg en av to fordypninger, nemlig produksjonsledelse.

Døla9

Meg til høyre med klassekamerat Rikke (midten) og flerkamera regissør Amanda. Vi jobbet sammen på filmingen av Jazzincubator.

På produksjonsledelse gjør man alt som er gøy, helt subjektivt ment. Det er kanskje ikke alle som mener dette, siden hovedfokuset vårt er økonomi, dagsplaner og regnskap. Kanskje ikke ”tradisjonelt” det folk mener er det morsomste å drive med, men jeg, og de fire andre personene jeg har denne fordypningen med, elsker dette over alt på jord.

Men hva gjør en produksjonsleder? En tradisjonell produksjonsleder jobber under en prosjektleder eller produsent, dette gjelder for både film og tv-produksjoner. Vanligvis setter en produksjonsleder sammen budsjettet, med retningslinjene fra en prosjektleder og max grensen på budsjettet. En produksjonsleder får i oppgave av sin overordnete å sette hele produksjon ut i liv; hvor skal vi være? Hvordan skal vi bruke pengene? Hvor skal i vi få tak i den sofaen som trengs til innspilling? Hva slags utstyr trengs? Hvor mange crewmedlemmer trenger vi? Og så videre. Sammen med resten av crewet finner man ut svaret på hvert av spørsmålene og begynner å booke, hente og kjøpe inn det som trengs.

En produksjonsleder får gjøre noen av favoritt tingene mine her i livet; balansere et budsjett, drive med likvidering og regnskap, kose seg med å planlegge dagene til minuttet og lage fremdriftsplaner som får hele crewet til å jobbe i riktig retning. Det å lede et crew gjennom en TV-produksjon er helt fantastisk!

I fordypningen min lærer vi også å bli innspillingsledere. Denne rollen går ut på å holde orden på opptaksdagen, altså når vi er ute å filmer. Innspillingslederen er ansvarlig for at vi får alt vi skal få filma i løpet av dagen og at vi holder oss innenfor tiden. Det er utrolig viktig i en tv-produksjon at man ikke går over tiden på opptaksdagen, fordi da begynner med en gang overtidskronene å rulle, og i TV-prosjekter har alle midler som regel blitt balansert så perfekt at man ikke har så mye spillerom for overtid. Derfor er en innspillingsleder utrolig viktig å ha til å holde orden på hele crewet, vite hva alle trenger, og passe på tiden.

Selv om jeg fordyper meg i produksjonsledelse jobber jeg også innimellom med den kreative delen av produksjonen, i redaksjonen, som for eksempel manusforfatter. Dette er en av grunnen til at jeg synes TV-skolen er så utrolig, at vi får prøve omtrent alle jobbene som er i bransjen innenfor skolens trygge rammer.

En av favoritt delene av å jobbe med TV-produksjoner er hvor tett man jobber sammen. Alle i et TV-crew er så intenst opptatt av å perfeksjonere og gjøre sitt beste for at programmet skal bli perfekt. Man jobber sammen noen ganger i døgn i strekk for å skape det beste man kan. I TV-produksjoner er det ikke rom for å ikke bry seg, og dette er noe jeg føler få andre jobber har like intenst. Crewet blir din familie og man tilbringer som regel fritiden med hverandre etter produksjoner. Det er noe helt unikt å jobbe så tett sammen i team, som jeg skulle ønske alle kunne oppleve.

GSpreprod27

IMG_1783

Hvert år har vi produksjonen Gameshow. Forrige semester var jeg oppgaveansvarlig på vårt program, som vil si at jeg jobbet med å lage oppgaver til deltagerne og måtte i forkant også teste de, som dere ser meg gjør her med pil og bue. Det var sykt gøy!! Vi lagde blant annet et sverd ut av tre og en benk til programmet.

Jeg håper dette ga en liten innsikt i hva det vil si å være en produksjonsleder! Neste fra TV-skolen vil komme fra min romkamerat, kollega og klassekamerat Joppe. (Funfact: omtrent alle på TV-skolen bor kun med folk fra TV-skolen, så vi blir faktisk som en stor familie).