Grønn omsorg: tema til bachelor!

Nå er jeg på siste halvåret på bacheloren min i folkehelsearbeid, og er så vidt i gang med bacheloroppgave og prosjektarbeid, som går parallelt dette semesteret. Problemstillinga mi i bacheloren er Hvordan kan gårdsterapi gi bedre helse til ungdom?  Jeg vil fortelle mer faglig om grønn omsorg i innlegget, og hvordan jeg går frem i bacheloren.

Hvorfor valgte jeg dette?

Jeg har vært bestemt hele tiden på at jeg vil skrive om friluftsliv, men på grunn av at Inn på tunet (lenke)har blitt mer og mer populært og anerkjent valgte jeg å skrive om å bruke gård som behandling. Dette gjelder særlig psykiske utfordringer, eller som et steg på veien ut fra arbeidsledighet. Gårdsterapi blir blant annet brukt som demens-behandling og ved rus-problemer, og det viser seg at det fungerer svært godt. Jeg vil altså se på behandling av ungdommer med ulike, og sammensatte problemer. I tillegg må det sies at hjertet mitt tilhører bygda, med dyr, planter, natur og jordnære folk! ❤

Mange mener at vi i dagens samfunn distenserer oss for langt fra hva som er naturlig for oss, og at det gjør oss syke.

DSC_1040

Hvorfor er dette høyaktuelt, og viktig?

I en verden hvor stadig mer handler om å prestere best mulig å produsere mest mulig på kort tid må vi tenke om vi gjør oss selv en bjørnetjeneste, ved at helsa blir dårligere. Stadig flere får psykiske, sosiale og fysiske utfordringer. Det er et problem både for individet og nettverket rundt, men også samfunnet. Rent personlig tenker jeg at det er en grunn til at vi blir som vi blir, og det handler i stor grad av omgivelsene våre. Noe kan vi gjøre selv, noe må gjøres på politisk nivå, og noe er tilnærmet umulig å gjøre noe med. Et eksempel er at jeg kan velge å oppsøke mer natur om jeg synes det gir meg god helse – natur er lett tilgjengelig i Norge. Om jeg ønska å sykle til jobb hver dag, og det ikke er noen sykkelvei, men sterkt trafikkert vei, kunne det på sikt bli sykkelvei der (politisk nivå). Men å få plantet en skog jeg kunne sykle gjennom ville vært litt vanskeligere, eller å gjøre om et kontor til en jungel fordi jeg vil ha planter rundt meg (hypotetisk).. *Fikk akkurat griller i hodet om hvordan det kunne sett ut, hadde vært ganske kult*

Mange mener at vi i dagens samfunn distenserer oss for langt fra hva som er naturlig for oss, og at det gjør oss syke. Både fysisk og psykisk. For å nevne en brøkdel har vi ofte et større, men mindre personlig nettverk enn før, og skal prestere på alle mulige arenaer.

Se på bildene. Hva gir deg fred innvendig av å se på? På det midterste er det ikke biler, som virker forsyrrende, men likevel, ikke helt mindfullnes? Etter min mening!

Hvorfor kan nettopp gårdsterapi være bra for helsa?

Det er flere teorier til dette, og det er sammensatt. Én teori går på at det å være i kontakt med dyr og planter er helt naturlig for oss (biologisk), og at tilværelsen gir mening. Det å føle at man er til nytte og er verdifull for andre er svært viktig. Om du har oppgaver som å mate høner og stelle planter har du et ansvar, og du gjør noe nyttig. I tillegg ser du endringer, og du har en stabilitet og rutine i hverdagen: ofte får dyrene mat til samme tidspunkt hver dag.

Fysisk bedre helse = bedre psykisk helse.

Når du er på en gård og driver med dyr bryr du deg ikke om å sjekke instagram og andre medier, du er tilstede her og nå. I hvert fall de fleste er det størsteparten av tiden. Det er ingen å konkurrere mot, du skal bare gjøre et ærlig arbeid. Ofte er flere av aktivitetene langvarige, så man får en slags meditasjon. De som har vært på lengre turer (3+ dager) på fjellet skjønner hva jeg mener. Man får en helt annen tankegang og letthet i tilværelsen enn i samfunnet/hverdagen ellers.

I tillegg er det ikke til å komme fra at gårdsarbeid ofte innebærer en del fysisk aktivitet og frisk luft, som er godt dokumentert at gir god helse. Fysisk bedre helse = bedre psykisk helse. Man snakker om en synergieffekt, som vil si at flere variabler sammen utgjør den store gevinsten, og man vet ikke helt hva som forårsaker hva. Gårdsterapi og friluftsliv er eksempler på aktiviteter hvor man har veldig mange positive variabler som sammen gir den gode effekten på helse og livskvalitet.

Hvordan går jeg frem?

Bacheloroppgaven vår skal være en litteraturstudie, det vil si at vi må finne vitenskapelige artikler som belyser problemstillinga vår. Da må vi søke masse, og dokumentere hva vi søker etter, og hvorfor. Jeg bruker søkeord som «green therapy», green care, grønn omsorg, inn på tunet, gårdsterapi, farming + therapy, gardening + therapy, health effects + farm osv.. Prøver stadig nye kombinasjoner og synonymer for å finne artikler på temaet mitt. I tillegg søker jeg etter youth eller adolescents, for å slippe alle treffene på demens osv. Men jeg kommer ikke bort fra å møtte se over absolutt alle treffene etter jeg har innskrenka søkene endel.

Jeg begynner å få en bra søkelogg, men nå gjelder det å finne ut hvilke artikler jeg skal bruke ut fra gitte kriterier. Jeg vil ha artikler som belyser temaet mitt, og det er ungdommenes opplevelse av et slikt opphold, altså kvalitative studier. Heldigvis er det mest av nettopp dette på grønn omsorg-temaet. Jeg må likevel starte å luke ut artikler ved å lese overskrifter og abstrakter, og gå fra ca. 500 artikler, som jeg har søkt opp nå, til under 20. Det er krav om minimum 6 stykker, jeg håper å lande på 10. Akkurat hvordan jeg skal gjøre den prosessen er jeg litt usikker på, men det er vel bare å starte med det første søket jeg har skrevet opp og velge artikler som passer ut fra det, og skrive de ned, og fortsette til neste søk…

Om en uke skal vi levere inn tidsplan til veileder, hvor vi skriver ned milepæler for bacheloren, og hvordan vi skal nå dette. Det er en slags kontrakt mellom veileder og student, men også fint å ha for seg selv i en så stor oppgave. Man kan ikke gjøre alt på en gang, derfor er det smart å ha en liste med datoer og hva du skal arbeide med. Slik som at man starter å søke, så skriver man om metoden, velger artikler, skriver ned resultatene i artiklene, skriver teori, diskuterer hvorfor dette fungerer, konklusjon.. Og til slutt innledning (!) og oppsummering. Jeg må bare huske å ikke bli sittende i 10 timer av gangen og så bli altfor sliten, så jeg må lage en kontrakt med meg selv om hvor mye jeg får jobbe av gangen…

Hvor stor skal oppgaven være?

Vi har fått beskjed om cirka 10.000 ord, pluss forside, innholdsfortegnelse og referanseliste. Men viktigst er innholdet, ikke ord. En oppgave på 9000 kan altså være mer enn bra nok. Innlevering senest 2. mai. Yesda. Håper å ha levert den før!

Er dette noe du kunne tenke deg å jobbe med?

Kanskje. Jeg har ikke noen gård eller noe sånt da, men det er nok mer at jeg brenner for det, og mener at «grønn behandling» er noe det bør bli mer av! Ingen bivirkninger, og veldig god effekt. Har forsåvidt vært buddeie på sæter en sommer 😉 Men jeg ser for meg at drømmejobben kanskje går mer på friluftsliv og aktiviteter. Jeg drømmer om å starte opp all-idrett i Hamar blant annet.

Håper dere har en god start på uka, og fyller den med noe grønt innimellom! 😉

bestevenn1

Astrid,

3. året Folkehelsearbeid på Elverum

PS. Synes du det var vanskeligere å lese teksten etterhvert som bildene ble borte? Denne gangen var det bevisst!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s