Fremtidens lærer

Lærerens arbeidshverdag er allerede digitalisert i ulik grad over hele landet. Noen bruker data sammen med whiteboard eller smartboard, mens noen skoler har 1:1 dekning av iPad’s til sine elever. Det er ikke lenge til jeg skal tilbake i praksis der de bruker AV1 i klasserommet, noe jeg mener norske skoler trenger mer av! AV1 har jeg skrevet litt mer om HER. De siste grepene som er blitt gjort nasjonalt er innen lærerutdanningen, der kravene er blitt høyere og studieløpet lengre. Disse lærerne som kommer ut i jobb i 2021 har da mer dybde i sine fag, men er det dette norske elever trenger?

22812726_10214599115361178_1103633703_o          22812583_10214599123081371_1731817205_o

Skoletaperne

Internasjonal testing og karakterresultater fra norske skoler viser at gutter kommer dårlig ut, de blir omtalt som skoletaperne. Pedagog Thomas Nordahl og kunnskapsministeren uttaler seg om dette her. Det er da skolen og lærerne må se på seg selv og hva som må endres, for det er ikke guttene sin feil. Det er ikke innført noen nasjonal satsing enda for å ta dette problemet ved roten, så dette er en problemstilling som fremtidens lærere står ovenfor.

Se til Finland

Er det noen som scorer høyt innen internasjonal testing så er det Finland. De har de siste årene begynt med en ny fagfordeling på videregående skole der fagene skal være yrkesforberedende. Det jobbes mer med tverrfaglighet for å linke sammenhenger til samfunnet, slik at det elevene lærer på skolen er relevant for personlig liv og yrke. Tiden vil vise om de scorer like bra på PISA etter denne satsingen, men dette burde ikke være målet. Suksessen av en slik satsing vil vises i sysselsetting, innovasjon og psykisk helse. Kanskje fremtidens lærere i Norge går denne veien for å gjøre skolen bedre for gutter?

jamie-grill-brand-x-pics-58b8e7015f9b58af5c9145ce
Bildet er hentet fra: ThoughtCo.com

Innen jeg starter å jobbe i 2020 så er det allerede skjedd teknologiske fremskritt som jeg ikke er like dreven på som ungdomsskoleelever. Den beste egenskapen jeg burde besitte da er å være tilpasningsdyktig. Evne til å være åpen for nye ting og sette seg inn i nye og ukjente situasjoner.

Ida 3. årsstudent/ GLU 5-10