Kunnskapssekken er ikke tung å bære

Økonomi og entreprenørskap. Det er det nye faget vi i 2.klasse har gått i gang med på Blæstad. Både agronomi- og landbruksteknikklinja har dette faget, så da er vi samla igjen etter å ha hatt forskjellige fag i ett år.

Vi starta med faget i forrige uke, og etter én forelesning bar det rett til Evenstad på innovasjonscamp i regi av Ungt Entreprenørskap. Vi ble møtt av et strømbrudd som førte til både forsinkelser med velkomstforedraget, samt kaffe. Men vi er da ikke en gjeng med uforstående, utålmodige bønder. Da strøm og kaffe ikke lenger var mangelvare, ble vi ønsket velkommen, og fikk at inspirasjonsforedrag av en gründer i Mission Critical Design AS. Han fortalte om veien fra jobb i militæret til å starte for seg selv.
Så var det vi som skulle stå for moroa. Vi ble delt i grupper, og fikk denne oppgaven:

«Hvordan kan man bruke kunnskap innenfor jordbruk til å skape ny næring? Forretningsideen skal si noe om hva bedriften skal selge, hvem kundene er og hvordan bedriften skal dekke kundens behov»

Vi fikk 24 timer på å løse oppgaven. Heldigvis fikk vi påfyll av energi med jevne mellomrom.

Som følge av nok et strømbrudd, ble finaledagen litt amputert. Men det var ikke verre enn at alle gruppene fikk pitcha sin ide til juryen. De tre beste fikk pitche igjen. Deretter ble det kåret en vinner. Denne gangen var det en flink jentegjeng fra Blæstad som vant! Idéen deres var en sensor som skal oppdage metall og plast i gresset når man slår. Tall fra Sverige viser at over 5000 kyr dyr i løpet av året, som følge av sår i svelg, tarmer og vom. Så dette er et veldig innovativt og nødvendig produkt!

Denne uka har vi starta med forelesninger og workshops. I forelesningene får vi en innføring i både innovasjon der vi skal videreutvikle idéen vi starta med på Evenstad, samt økonomi. Det siste punktet er da spesielt retta mot jordbruket. Det gjør det hele enda mer spennende og relevant for gjengen som sitter tente som lys i 417 i låven på Blæstad. Eventuelt halvbrente, for det er klart; det blir en del trøtte tryner som kommer et par minutter for sent på denne tida av året. Men skal vi ha snøfrie veier når vi kjører til jobb og skole, kan man nesten ikke forvente annet.

Jeg tror dette faget kan være veldig relevant og interessant. Vi skal lære å lage forretningsplan, vi skal lære om produktutvikling, markedsføring, investering- og finansieringsanalyse.
Som alt annet her i verden, så høster man det man sår. Skal du utvikle en ide eller en bedrift er man avhengig av hardt arbeid, for resultatet blir sjelden bedre enn arbeidet man legger ned. Og da kreves det kunnskap om temaet. For er det en ting man ikke får nok av er kunnskap. Og erfaring for så vidt.

Så mens 3.klasse-studentene koser seg med/river seg i håret over bachelor-skrivingen, hygger vi oss med studentbedrifter, workshoper, kostnader og avskrivninger.

27330095_10155067134086373_1478328941_o

Siri Josefine