Utveksling skjer

Hei yo og riktig godt nytt år!

Jeg er nå på mitt fjerde semester i bacheloren, noe som er veldig gøy fordi det betyr en ting, nemlig UTVEKSLING i Sør-Afrika! Helt siden jeg startet i Lillehammer har jeg gledet meg veldig til dette semesteret.

I tillegg til sol og varme er det flere årsaker til at jeg velger å dra på utveksling. En av årsakene er at jeg ønsker å prøve å jobbe i et internasjonalt selskap en gang, og da er det nyttig med litt erfaring fra utlandet. Men først og fremst reiser jeg fordi jeg ønsker å få noen nye perspektiver gjennom å bo i en annen kultur, lære fag fra forelesere med andre perspektiver, og ikke minst møte studenter fra hele verden. Jeg har også veldig lyst til å reise til en større utdanningsinstitusjon, og da passer det meg fint å velge Stellenbosch University, som i tillegg til å feire 100 år som universitet også har flere studenter enn Lillehammer har innbyggere. For meg virker også Sør-Afrika som et spennende land, med en interessant historie som jeg gleder meg til å lære mer om gjennom faget ”Political Science”.  Og så blir det jo ikke feil å lande i Cape Town i morgen til godt over 30 varmegrader.

Når det gjelder fag, kan vi velge mellom flere ulike kombinasjoner. Sør-Afrika har færre studiepoeng per fag, noe som betyr at jeg tar litt flere fag enn i Norge. Hvilke fag jeg skal ta er ikke helt bestemt enda, men det blir mest sannsynligvis fag innen psykologi, økonomi, statsvitenskap og kommunikasjon. Så jeg gleder meg stort til å komme i gang.

Mange har spurt meg om hvor mye det koster med utveksling, og det er faktisk mye rimeligere enn mange tror. Høgskolen i Innlandet har et omfattende samarbeid med læresteder i hele verden og mange av disse har de svært gode avtaler med. Noen utdanningsinstitusjoner kan koste flere titusenlapper, men i mange tilfeller koster det 0 kroner for skolepenger, noe som er svært lite. Velger man Europa kan man i tillegg få Erasmus + stipend, noe som utgjør 350-400 Euro ekstra i stipend hver eneste måned. Det er digg.

Fra Lillehammer er det 53 studenter som har valgt å studere i utlandet denne våren. 19 av de går i klassen min og i løpet av noen uker sitter vi på lesesaler i de fleste kontinenter i verden.  Jeg gleder meg til å høre alt de har opplevd, og om du ser noen legge ut bilder (inn.internasjonal på Instagram legger ut bilder som er tatt av noen av våre utvekslingsstudenter) av en plass du kunne tenkt å utveksle til selv så er det bare å ta kontakt med de direkte.

Den forrige kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen sitt mål er faktisk at alle studenter, i hvert fall så mange som mulig, skal bruke noe av tiden sin på å være i utlandet. Det mener han er fordi du får med deg et språk, du lærer en ny kultur å kjenne, og du kommer inn i et nytt fagmiljø. I tillegg hjelper det veldig at det er gode ordninger, så ta kontakt med internasjonalt kontor for å undersøke hvilke muligheter du har #hvaventerdupå.

Nå er baggen sjekket inn, og jeg gleder meg sjukt!

Maurits Wesøe / Bachelor i organisasjon og ledelse