Min favorittur i Hamar by!

Hamar er en fin by å bo og studere i. Den har alt du trenger av butikker, kultur- og idrettsliv, og det er nærme Oslo. Ikke minst er det mange gode turmuligheter både i Hamar sentrum og like utenfor. Hamar har strandsone og gangvei langs hele Mjøsa, til begge kommunegrensene (Stange og Ringsaker). Kun i Hamar kommune blir det omtrent 10 km langs Mjøsa, og du kan fortsette langs innsjøen både i Stange og Ringsaker kommune om du vil.

Idag skal dere få en guida tur med bilder fra flere årstider langs Mjøsa. Det er en tur jeg tar ganske ofte. Ikke hele veien, men deler av den, og jeg har ennå ikke blitt lei på de 18 årene jeg har bodd i Hamar. Denne løypa er ren terapi.

Det er gang- og sykkelvei hele veien, og nesten bare grusvei. For det meste går du skjermet fra bylarmen og biler. Spesielt synes jeg det er fint ved Domkirkeodden, Koigen og Jernbanemuseet, men også veien mot Jessnesstranda er fin. Du har muligheten til å få med deg mye historie og kultur på museene (gratis å gå gjennom), eller du kan bare nyte. Veibeskrivelse: gå helt ned til Mjøsa, gjerne ved vikingskipet, da får du med deg mest «skatter». Følg veien langs Mjøsa, bak Espern og gamle politistasjonen, gjennom Tjuvholmen og Hamar Roklubb, videre til Actic, Skibladner-brygga (mulighet for is og pølse), Koigen, stupetårnet, ridehusstranda, Domkirkeodden, Jernbanemuseet og etterhvert grusveien mot Jessnesstranda og Fiskehytta kiosk. Egentlig bare å følge veien helt nede ved Mjøsa! 

Skjermbilde ut.no strandpromenaden hamar
Skjermbilde fra ut.no – DNT sin side for turplanlegging. Turen går helt langs Mjøsa, også på tuppen ved den røde merkinga. Videre kan du ta opp i Furuberget (rød merking).

Om man ønsker mer skog, og mindre tilrettelagt vei, kan man gå oppover i Furuberget fra strandpromenaden mellom Jessnesstranda og Domkirkeodden. Det er en undergang der hvor du først kommer til gapahuker og så kan du følge småveier og stier til toppen eller en real rundtur i den bynære villmarksskogen i Hamar. Det er ganske kult at vi så nærme byen finner et slikt turområde.

For å skjønne hva jeg mener må man nesten oppleve det selv, men jeg skal prøve å beskrive det med bilder.

IMAG0046
Jeg anbefaler å starte ved Vikingskipet, her fra brua som går over jernbana mellom Jula og Vikingskipet. Lover ikke spion-utsikt av roere på denne årstiden men..

 

Diverse bilder fra urbane Hamar, alt vil du kunne se på turen. Muligens ikke så grønt nå..

DSC_0064.jpg
Starten på Domkirkeodden om man går langs Mjøsa. Du kan skimte domkirkeruinene inni det store glassbygget bak trærne øverst til høyre i bildet.

Her er mer informasjon og bilder av noe av det du passerer:

Hamar Kajakklubb/roklubb – på Tjuvholmen

Domkirkeodden, del av Anno Museum

Norsk Jernbanemuseum

Fiskerhytta Fagervik – Jessnesstranda – det anbefales på det sterkeste å stikke innom! Lov med medbrakt mat og drikke. Åpent på søndager og i ferier.

DSC_0773
Fra Middelalderdagene i 2017 på Domkirkeodden. Masse moro, og veldig fine hester 🙂
IMG_20170519_183642
Furuberget ❤

På sommeren er det fint å sykle her, på vinteren kan man heller ta deler av turen, det blir et godt stykke frem og tilbake. Ofte starter jeg på Koigen eller Domkirkeodden når jeg går (tar bil dit), men bybuss B1 har stoppested ved Jernbanemuseet, så da kan du gå derfra til Jessnesstranda, eller motsatt vei, mot Koigen og Domkirkeodden. Retning Koigen er mer kultur og historie, som en gigantisk park, mens mot Jessnesstranda fra jernbanemuseet er det hovedsakelig grusvei langs Mjøsa, mellom jernbana og vannet. På slutten går man i sommerhus- og boligområde. Et alternativ til er å gå ene veien, mens du på tilbakeveien tar bussen fra Jernbanemuseet og inn til Hamar/der du bor.

Husk at du gjør turen akkurat så lang og behagelig som du vil! Det er lurt å ha med en liten sekk med en genser, varme votter og litt mat og drikke.

God tur! 🙂

//Astrid M., 3. året BA. folkehelsearbeid på Elverum 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s