Hva er TV-Teknikk?

I det forrige innlegget mitt snakket jeg om enkamera og flerkamera, men kun i henhold til TV-Regi. Denne gangen tenkte jeg å forklare hva enkamera og flerkamera betyr for TV-Teknikk. Samt forklare de forskjellige retningene man kan gå i studiet.

Når man søker TV-Teknikk velger man studieretningen allerede i søknaden. Da må du velge om du vil gå enkamera, flerkamera eller postproduksjon. Alt som ikke trenger mer enn ett kamera om gangen kan sees på som en enkameraproduksjon. En dokumentar er en enkameraproduksjon, mens en nyhetssending eller noe som for eksempel Norske Talenter vil være en flerkameraproduksjon. Mange av filmene laget av enkamera har blitt kjøpt og sendt på luften av store norske tv-kanaler, og flerkamera har gjort mange store samarbeid med store produksjoner. Dette håper vi å kunne fortsette med, da trenger vi DEG!

Det er viktig at du er dedikert, og har grunnleggende forståelse for det tekniske. Du burde vite hva du ønsker å jobbe med, og være engasjert. Jeg vil si at hvis du kan forklare begreper som ISO, blender og brennvidde er du på god vei. Du burde også kunne komponere f.eks. et bilde som forteller det du ønsker, med bruk av det gyldne snitt m.m., eller fraværet av det. Du vet forskjellen på waveform og mp3, og vet når du vil bruke en kondensatormikrofon framfor en shotgunmikrofon.

Enkamera Teknikk får man det første året lært seg det grunnleggende innen de tre områdene Foto, Lyd og Klipp. Her får man kompetanse innen alle områdene, som du kan ta med deg videre når du fordyper deg. På det andre og tredje året fordyper du deg i en retning, og jobber da eksklusivt med din fordypning, f.eks. Foto. På denne måten blir du spesialist på Foto, men har likevel kompetansen fra førsteåret til å kunne arbeide med de andre områdene også. Dette er en god forberedelse på dagens mediebransje, der teamene blir mindre og man ofte fyller flere roller.

På det tredje året kan de som har fordypet seg i Foto også velge å gå VJ (Videojournalist). Hvis det f.eks. har vært en trafikkulykke, kan det være en VJ som kjører ut på stedet, intervjuer, tar foto, lyd og kanskje også klipper sammen innslaget før det sendes på nyhetene.

Flerkamera Teknikk er en unik studieretning, der du får kompetanse som er ettertraktet i bransjen. Her lærer man å kunne lage produksjoner i studio eller med OB-buss (Outside Broadcasting) på location. Ved f.eks. World-cup i Aking fikk flerkamera være med på produksjonen til Top Vision, som ble produsert rett ved løypen, og sendt live på Eurosport. På den ene sendingen hadde de 3.9 millioner seere, og det var bare i Tyskland!

Som teknikker får man kompetanse innen alle rollene som må fylles av teknikerne. Det er utrolig mange roller å velge mellom, men man får ofte gjort det man ønsker og er flink på hvis man vil. Så selv om det ikke er en fordypning innen de, kan det praktisk sett bli slik. For å sette sammen en produksjon trenger man oftest en innspillingsleder, fotografer, bildemikser, TOM (technical operations manager), skript, grafikkavikler, lydmikser, kamerakontrollør, scenografi og lys. Innenfor rollene får man løse utrolig spennende utfordringer. På produksjonen “Gameshow” laget scenografi og lys et interaktivt gulv med forskjellige farger.

Gulvet er også fint på stillbilder, men er enda mer imponerende på ekte eller på film

Postproduksjon er en helt ny linje på TV-skolen. Her har man sett behovet i bransjen for teknikere spesialisert i postproduksjon. Man lærer seg etterarbeid for bilde og lyd, men får likevel vært med på studieforløpet til de andre teknikerne, og skal gjennom samarbeid til slutt være ansvarlig for etterarbeidet. Enten det er klipp, grading(fargeredigering) eller lyddesign.

Håper jeg har skapt forståelse for hvilke veier man kan gå på teknikk, og kanskje fristet noen av dere til å søke! Hvis du ønsker å møte engasjerte medstudenter og har et ønske om å nå langt, bør du ta turen innom Samordna Opptak å søke etter “TV-Teknikk”.

Til neste gang!

Mathias Olsen