Studiebyen Lillehammer

Hei igjen! I forrige innlegg skrev jeg om spørsmålet «er psykologi vanskelig?», fordi det er et spørsmål som går igjen så ofte på utdanningsmesser. Nå er to av tre utdanningsmesser jeg skal delta på overstått, og enda et spørsmål har utmerket seg, nemlig hvordan Lillehammer er som studieby og hvordan det er å bo her. Derfor tenkte jeg at jeg skulle prøve å oppsummere det litt for dere som vurderer å flytte hit for å studere.

Lillehammer har rundt 5000 studenter, noe som utgjør ca. 18 prosent av innbyggertallet. Dette innebærer at byen er liten nok til at du alltid møter noen du kjenner, men samtidig er Lillehammer stort nok til at du ofte møter nye mennesker. At byen ikke er så stor bidrar etter min mening til et tett og godt studiemiljø. Jeg har tidligere studert i Trondheim, «Norges beste studieby», men jeg synes Lillehammer gjør seg godt i sammenligning. Kanskje det kommer av at studentene utgjør rundt 18 prosent av befolkningen der også? Jeg har i hvert fall vært fornøyd begge steder.

Så, hva er greia med Lillehammer?

Studentgrupper: Det finnes flere ulike studentgrupper som er åpent for alle studenter i Lillehammer. Blant disse er studentkoret LilleRøst,  SpillsamfunnetFriluftsgruppaLillehammer studentidrett (flere ulike sportsgrener) og Skhilåmi (ski og brett). Vi har også studentpuben Studenten som ligger på skolen. Der man kan jobbe frivillig, eller delta på for eksempel quiz, stand-up eller andre arrangementer tilpasset studenter.

Linjeforeninger: Rettsvitenskap (Jussforeningen), Psykologi (Students’ Psychology Union),  Reiseliv (Reiselivsforeningen) og Internasjonale studier med historie har linjeforeninger. Dette er studentdrevne organisasjoner som jobber for å bringe studentene sammen internt på studiene, og arrangerer blant annet julebord/nyttårsbord, karrieredager, quiz og lignende.

Kultur: Lillehammer har et rikt kulturliv med flere festivaler og andre arrangementer. Blant annet Dølajazz som arrangeres årlig, Snøfest og Våryrfestivalen som arrangeres denne våren.

Uteliv: Jeg hørte for noen år siden at Lillehammer var den byen i Norge med flest utesteder per innbygger. Hvorvidt det stemte eller ikke vet jeg ikke, men selv om vi nok ikke er på topp i dag er det fortsatt et stort utvalg av utesteder til tross for at byen ikke er så stor. Nedturen for de under 20 er derimot at de aller fleste har 20-års grense. Funfact: «Ut-dagene» i Lillehammer er torsdag og lørdag.

Restaurant og kaféliv: Lillehammer er en turistby, og det er kanskje noe av årsaken til at det er nokså mange restauranter og kafeer her også. Til tross for at jeg er en som liker å gå ut og spise har jeg fremdeles ikke rundet byens restauranter. Her har vi alt fra flere kinesiske restauranter til finere restauranter, gastropub og pannekakehus. Byens kafeer har jeg knapt begynt på, men også der er det mye å ta av.

Shopping: Når det gjelder shopping avhenger det litt av hva en er vant til. I hovedsak foregår shoppingen i denne byen i gågata og på kjøpesenteret Strandtorget. Vi har det vi trenger, men jeg må innrømme at utvalget kunne vært bedre.

Tur og natur: Liker du å gå på ski er Lillehammer definitivt destinasjonen for deg, men det har kanskje folk fått med seg? Med kort vei til steder som Hafjell, Skeikampen og Sjusjøen er Lillehammer som paradis for vintersportsentusiaster. For oss som heller bare vil gå på tur er det også mange muligheter med mye flott natur. Min personlige favoritt er opp Balbergkampen, en topp som ligger rett ved Høgskolen, ca. 670 meter over havet.

Været: Min største utfordring med Lillehammer er nok været, eller rettere sagt vinteren. Jeg er oppvokst utenfor Oslo, der snø gjerne kom og gikk gjennom hele vinteren og med temperaturer som ofte lå behagelig rundt 0. I Lillehammer er det ikke bare snø, det er SNØ, og den blir liggende. Vinteren er lang, og det kan være kaldt. Men hei, i det minste slipper vi stort sett våte sko pga. sørpe, og vinterluften er tørr og føles ikke så ille som mange andre steder. Heldigvis er det ikke bare vinter her, men også noen deilige sommermåneder.

Boligmarked: En stor fordel med Lillehammer kontra storbyene er et boligmarked med snillere priser. Selv betaler jeg rundt 4000 i måneden for hybel gjennom Studentsamskipnaden, og da jeg hadde studielån var jeg veldig fornøyd med å ha litt til overs etter å ha betalt husleien. Sjekk gjerne ut innlegget mitt om hybel i Lillehammer.

Kollektivtilbud: Buss er billig! For studenter koster et månedskort 320 kr. På grunn av avstanden mellom Høgskolen og sentrum (5 km) skaffer nok de fleste seg busskort. Ulempen er at bussene ikke går så hyppig som man ønsker eller dit man ønsker, men man blir vant til det også. Busstilbudet er også noe man bør ta høyde for når man velger hvor man vil bo. Det har jeg skrevet litt om her.

Håper dette har gitt litt mer innsikt i hvordan det er å bo i Lillehammer og hva man kan forvente seg. Tross at det ikke er en så stor by, er den full av innhold, og det er ikke et sted man trenger å kjede seg.

Linn
2. årsstudent