10 tips: Hvordan leve på stipendet!

Å leve på stipendet er en liten kunst mange studenter prøver å gjennomføre i praksis. Siden jeg bor og studerer på Rena der det er relativt rimelig å bo har jeg personlig en liten fordel slik at det blir lettere å klare seg på kun stipend. Jeg håper allikevel at disse tipsene kan komme til nytte!

Money Jar

Tips 1
Sett av penger fra storstipendet som du kan fordele på de neste månedene. For eksempel  kan du sette av et beløp til å dekke telefonregninger, periodebillett til buss eller treningsmedlemskap de neste seks månedene. På denne måten har du dekket en utgift som gir deg en kostnad mindre i måneden. Alternativt kan du sette av penger til å ha en ekstra tusenlapp hver måned, som kan gjøre studenthverdagen lettere.

Tips 2
Ikke sløs. Ja, det er lett å si og vanskelig å opprettholde. Men det kan være lurt å ta med seg restene fra gårsdagens middag på skolen, eller smøre deg lunsj selv. Det er lett å takke ja til nachos eller bare en lefse i kantina midt i en lang skoledag, men når dette skjer ofte utgjør disse utskeielsene en stor sum. Samme gjelder kaffe, kjøp deg heller en termos og ta med kaffen hjemmefra!

Tips 3
Lag deg et budsjett. Vet du hva du har å forholde deg til vet du også hvilke områder du kan velge å skeie ut på. Vil du kunne dra på byen hver helg så sett heller av dette i budsjettet og se hva du ellers må kutte ned på for å kunne være med på det sosiale du vil. Å leve på stipendet handler i svært stor grad om å prioritere! Budsjettet minner deg også på alle utgifter du har så dette ikke kommer som et sjokk.

Tips 4
Mattilbud! Har du ikke gjort det enda, så last ned mattilbud appen. Her får du full oversikt over hva som er på tilbud i matbutikkene rundt deg, inkludert Europris. Gode tilbud = bedre økonomi.

Tips 5
Bruk studentkortet for alt det er verdt. Ikke bare får du billigere kollektivtransport med studentkortet, det er haugevis med butikker og nettsider som gir deg som student billigere priser. Dette kan være alt fra frisør, til synstest, til reise og fysioterapi. Sjekk blant annet ut studentkortet.no og studenttorget.no for mange gode tilbud.

Tips 6
Spar på pensumbøkene ved å kjøpe brukte bøker. For dere på Rena kan dere melde dere inn i DENNE gruppen på Facebook. Jeg er overbevist om at det finnes lignende muligheter for de andre studiestedene.

Vintage market in Florence

Tips 7
Ikke glem at veldig mange ting kan kjøpes brukt! Sjekk finn.no, loppemarkeder og bruktbutikker når det er noe du trenger før du kjøper det nytt. På din lokale bruktbutikk finner du sannsynligvis både servise og møbler til en billig penge, så her er det mye å spare. Klær kan finnes like fint brukt på finn.no, tise eller lignende sider, og det samme gjelder elektronikk. Kanskje du her også finner noe gratis om du er heldig!

Tips 8
Jobb ved siden av studiene hvis du har mulighet er selvsagt lurt så jeg vet ikke om det engang er å regne som et tips. Hvis du skaffer deg en jobb ved siden av studiene er dette fantastisk arbeidserfaring og en ekstra inntektskilde. Hvis du i tillegg får deg en jobb som gir deg rabatter på produkter du vanligvis kjøper er jo det en ekstra bonus!

Tips 9
Delta på høgskolen/samfunnets gratisaktiviteter. Hvis det er gratis spillkveld med taco, ja da er det en mindre middag å bekymre seg for, i tillegg til å være en hyggelig måte å tilbringe kvelden på. Få med noen venner og gjør en kveld ut av det!

Tips 10
Sist men ikke minst, ikke gå på butikken når du er sulten! Når du er sulten velger du mye lettere å kjøpe både mer mat enn det du egentlig trenger, og gjerne også mer usunt enn det du egentlig ønsker deg.

Bonustips
Hvis du tar ut penger kontant er man ofte mer gnien med å bruke det fordi man faktisk ser nøyaktig hvor mye man har. Hvis du tar ut en sum i måneden så er du kanskje mer sparsom, og hvis du ender opp med mynter, så spar myntene til å bruke på noe gøy neste måned!

Jeg håper noen av disse tipsene kan være til hjelp for deg. Har du noen andre tips jeg ikke har fått med her? Legg dem gjerne igjen i kommentarfeltet så kan vi hjelpe hverandre her!

//Andrea, Music Business Management