Inn i Hedmarks dype skoger

Starten på det siste året på Bachelor i folkehelsearbeid var ganske hektisk, spesielt siden jeg jobba hele «ferien». Pluss helgene og fridager i høst. Jeg savna friluftsliv så enormt! Heldigvis var det noen lyspunkter. I faget Tilpasset fysisk aktivitet og friluftsliv var vi på en faglig tur til Holsjøen på høsten, og jeg velger å dele litt fra denne opplevelsen nå for å gi motivasjon til de siste månedene mot sommeren 🙂

Det gikk opp for meg at padletak er en av de aller fineste lydene jeg vet om, og at flesteparten av oss er evig heldige av å ha både helsa og livet

Det starta med mye regn. Og en trekt visdomstann for min del, men inni meg var det strålende sol, kun fordi jeg var ute på tur igjen. Og fordi jeg var i stand til å være med. I ettertid fikk jeg vite at det var infeksjon rundt tanna, og at det var derfor det var så vanvittig vondt, selv om jeg gikk på pinex forte. Jeg kom derfor utpå kvelden istedenfor på formiddagen, og de timene brukte jeg på å ligge på sofaen og grine – mest fordi jeg ikke fikk vært med. Men morfin-tabletter kombinert med en sjåfør hjalp!

Ukjent tid senere: Holsjøen. Ingen motordur eller bylarm. Ikke vits å bekymre seg for innleveringer, dårlig mobildekning eller livet ellers. Historier rundt bålet på kvelden, lyden av en åre som treffer vannet, duggvåt teltduk om morgenen, tåka som ligger over vannet ved daggry.. Det gikk opp for meg at padletak er en av de aller fineste lydene jeg vet om, og at vi er evig heldige av å ha både helsa og livet. Ikke minst natur og blåbær som vi har her i Norge!

IMAG0119.jpg

En høy, skrikende lyd fra lufta. Oi – åssen fugl var det? Trane? Hvor kan man finne ut lyder på fugler? Hvordan ser en trane ut? Nysgjerrigheten til noen vekkes. Den naturlige evnen til å utforske og vite mer. Når blir man for gammel til å lure på «hvorfor»? Håper jeg aldri slutter å spørre om ting.

Å lese om å sette opp telt, lage bål, utføre kanoredning eller lage snøhule er ganske annerledes enn å gjøre det. Mange av idrettsstudiene, og ikke minst de grønne utdanningene på Evenstad og Blæstad, drar på turer og ekskursjoner. Det er en fin avveksling fra studiehverdagen, og man lærer mye om seg selv og andre ute i naturen. Ikke minst er man nødt til å lære visse ting praktisk.

Det her var ikke bare en kosetur. Vi skulle lære hvordan naturen og friluftsliv kan bli brukt for å fremme helse for deler av befolkninga som vanligvis ikke er så aktive. Det var særlig vekt på personer med KOLS, leddsykdommer, overvekt og eldre, men også barn (med overvekt). Siden vi ikke hadde med ekte brukere denne gangen måtte vi spille så godt vi kunne. De som skulle være overvektige eller ha leddproblemer fikk teipa engangstallerkener rundt albuer og knær, og de som hadde KOLS måtte puste gjennom sugerør med lukka nese. Jeg skal love deg at det meste ble tyngre og vanskeligere når vi fikk handicap! Vi fikk satt oss mer inn i hvordan det føltes å ha slike utfordringer i hverdagen og i aktivitet, som forhåpentligvis gjør oss bedre rusta til å være instruktør senere.

Men vi fikk også brukt litt tid på å slappe av, lage mat på bål (eller primus), nyte den siste sommersola og padle kano. De som ville fikk gjennomføre kanoredning. Siden jeg nettopp hadde operert ut visdomstann og skulle være i ro fikk jeg ikke være med på det siden det innebærer litt kaldt vann og adrenalin. Istedenfor plukka jeg (dvs spiste) noen liter blåbær og chilla i hengehøye.

Hengekøye anbefales forresten! Fungerer best der det er skog da 🙂

Har du kommet deg ned hit skal du få gleden av å se en svært lykkelig Astrid på blåbærtur 10 meter unna teltene!

//Astrid, 3. året BA folkehelsearbeid 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s