Boligmarkedet i 2018

Hei igjen! Da var det lørdag og ny bloggdag for meg. I dag skal jeg se litt på hvordan boligmarkedet er, og hva som kan skje rundt dette i 2018.

Hvilke forventninger har ekspertene til boligmarkedet i 2018?

Boligmarkedet er et marked som alltid vil svinge en del. I storbyene for eksempel står det litt om dagen, mens i mindre tettsteder kan det tenkes at det kommer til å ta av etterhvert. Flere og flere velger å flytte ut av byene og søke etter den såkalte boligdrømmen. Dette har mye med hvor mange nye boliger som blir bygget og hvor mange arbeidsplasser som er i området.

Skal vi se på prognosene så vil det i 2018 være en nedgang på 1% i det norske boligmarkedet som man kan man lese på eiendomnorge.no , men ser man på andre steder som eksempelvis Krogsveen så tror de det kommer til å øke med 2%. Så om vi ser på disse to eksemplene ser man at det ikke er lett å forutse hva som kommer til å skje.

Det jeg tror vil skje er at i staren av 2018 vil vi se en liten nedgang, mens det så vil ta av i slutten av 2018 eventuelt starten av 2019. Dette tenker jeg på grunnlag av at tilbudene henger sammen med etterspørselen. Det jeg mener med dette er hvor mange ledige objekter det er, nye bygg med eksempelvis leiligheter, byggekostnader og tomteprisene styres av arbeidstilbud, oljeprisen og økonomisk politikk. Boligmarkedet styres rett og slett av hvor mye penger kjøperne har og hvordan samfunnet er generelt ellers.

 

Mitt ønske og mine personlige tanker! 

Prisene vil kanskje falle en del i det eksisterende boligmarkedet da det er flere som kjøper seg ny bolig og heller en leilighet enn ett hus. Som de aller fleste vet så kan det være vanskelig å komme inn på boligmarkedet som ny boligkjøper. Dette har mye med banken og egenkapital å gjøre også, men kanskje det kan lønne seg å kjøpe seg hus som førstegangskjøpere fremover? Mye kan tyde på at man kommer til å se dyre leiligheter og billigere hus når det er flere som ønsker mindre vedlikehold osv.? Dette er kun en tanke jeg selv har. Det er ikke sikkert at det blir slik, men mer ett håp jeg har 😀

Jeg har ikke gjort en grundig undersøkelse på dette, men de fleste jeg har snakket med av mine venner og familie vil heller ha leilighet enn hus. Når jeg så smått har kikket på hvordan en budrunde på en leilighet har foregått så er det ofte at denne går over prisantydning med mange budgivere, mens husene går som regel til prisantydning eller under, hvor man er så og si eneste budgiver. Ut ifra dette har jeg denne tanken om at det kan bli enklere å få tak i drømmehuset som førstegangskjøper og at det skal bli lettere for unge mennesker å komme inn på markedet.

Jeg som studerer til å bli eiendomsmegler håper jo at markedet kommer til å stige hele tiden for min egen fremtid, men det er jo noe man må ta som det kommer. Man har også flere muligheter som megler om det skulle stagnere helt i boligmarkedet. Du kan satse på den normale meglerbransjen, eller gå en helt annen vei, som å satse på Prosjektbygg eller innenfor industrien. Dette er helt opp til deg selv og hva du ønsker å jobbe med, men det lønner seg kanskje å tenke litt utenfor boksen noen ganger.

Min konklusjon på boligmarkedet i 2018 er:

Vi kan nok se en nedgang i starten av året, men mye tyder på at det kan komme ett skikkelig sprang på grafen i slutten av 2018 da det er flere nybygg som skal ferdigstilles. Samtidig som oljeprisene er på vei opp igjen, vil også pengene stige hos folk. I tillegg vet man heller aldri hva som kommer til å skje, og det er vanskelig å forutse hvordan det kommer til å gå, men man kan håpe at det stiger for de innenfor bransjen og at nybyggene ikke blir stående tomme.

Family with dream house

 

Takk for meg for denne gang, så snakkes vi igjen om litt! Ha en super helg og nyt den.

 

//Cathrin, eiendomsmegling

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s