Produsentrollen i dokumentar

Hei igjen! Sarah her fra TV-ledelse på TV-skolen.

Et raskt tilbakeblikk : Jeg går andre året og holder nå på med tre prosjekter; to dokumentarer og et flerkamera prosjekt. De to dokumentarene jeg jobber med tar mesteparten av tiden min, men er også så utrolig gøy å jobbe med, at jeg tenkte jeg skulle dele litt informasjon om en av dem med dere!

Jeg kan begynne med å forklare hvordan vi jobber her på TV-skolen. Istedenfor å arbeide med vanlige skriftlige oppgaver, eller muntlige fremføringer, jobber alle her i prosjekter. I løpet av et år har du muligheten, eller må, være med på et visst antall prosjekter. Disse prosjektene er selvsagt tv-produksjoner. Man må søke på det prosjektet man vil være med på for å kunne være med. Derfor er det veldig varierende hvordan skoledagen er for alle som går her, siden det varierer fra prosjekt til prosjekt når du trengs og hvor mye tid det tar.

Tilbake til dokumentaren jeg er med på. På akkurat denne dokumentaren er det obligatorisk for alle som går enkamera, teknikk og regi, og ledelse å være med. Oppgaven er å lage en samfunnskritisk dokumentar. Hvert team består av en regissør, en til to ledelsesfolk og en til to teknikere.

Processed with VSCO with  preset

Bilde av alle som er med på samfunnskritisk dokumentar. Beste gjengen!

Mitt prosjekt handler om klimasøksmålet som Greenpeace og Natur og Ungdom leder mot staten. De tapte søksmålet, men valgte å anke saken. Det er her vi kommer inn. Vi skal følge de to organisasjonene i deres arbeid med å få staten felt for å ikke ta klimaproblemene på alvor. Her er det mange spørsmål vi lurer på selv – hvorfor går miljøorganisasjonene igjen inn for å anke, når de allerede har tapt? Hva slags konsekvenser får det hvis de taper – og hva slags straff får staten hvis miljøorganisasjonene vinner? Og listen fortsetter.

Sammen jobber jeg i team med to teknikere og en regissør. Vi har en god gruppedynamikk og samarbeider utrolig bra sammen. Dette er veldig viktig å ha når man jobber i små team sammen, med så stor oppgave.

28340208_2299716403387844_139547327_o

Agnete og Amalie, som går teknikk, jobber med historien til filmen sin.

Min rolle er å sette opp budsjett og føre regnskap. Jeg må også lage dagsplaner for alle opptaksdager, fremdriftsplan, postproduksjonsplan og produksjonsplan. Alt av innleveringer som skal til skolen passer jeg på at blir levert riktig og jeg hjelper til med research på prosjektet. Hvis regissøren trenger tilbakemeldinger eller noe ekstra hjelp, så tar jeg meg også av dette.

Når man er i så små team så samarbeider alle på tvers av oppgavelinjene, og det går mer på hvem som har ansvaret for en spesifikk ting som må passe på at det blir gjennomført. Som for eksempel en dagsplan. Det er min oppgave å skrive den, men uten informasjon fra regissøren og teknikerne, vet jeg ikke hva de trenger i den. Dette er en plan de skal ha med seg ut under filmingen.

Neste uke går gruppen min ut i opptak, og jeg gleder meg til de kommer tilbake med resultatet. Jeg blir nemlig ikke med ut på filmingen, men har base her i Lillehammer og er tilgjengelig over telefon hvis de trenger noe.

Etter filmingen hjelper jeg til med å se på filmen og vurdere hva slags endringer som eventuelt kan gjøres. I en vanlig produsentrolle ville jeg også hatt makten til å si at noe må direkte endres på og vært den som godkjente prosjektet helt til slutt. Hvert prosjekt er annerledes fra gruppe til gruppe, og i denne har vi bestemt at regissøren skal sitte på den makten, og ikke jeg. Ute i TV-bransjen er det derimot veldig vanlig at det er produsenten som gjør dette.

28217170_2299716473387837_1033790760_o

Teknikere som jobber med oppgaven de hadde før samfunnskritisk dokumentar. De lagde en sykt kul film om et mord, haha. 

Som dere ser er samfunnskritisk dokumentar rimelig tidskrevende, og det er akkurat det jeg skal etter dette innlegget – da blir det dagsplan skriving!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s