Hvorfor bør du studere agronomi?

Før jul skrev jeg et innlegg om hvorfor man bør ta en grønn utdanning. Med grønn utdanning mener jeg utdanninger som er framtidsretta og som har med de ressursene man har til rådighet i naturen å gjøre. Det kan være utdanninger hvor det fokuseres på skogbruk og utmarksforvaltning, som på Evenstad. Det kan også være utdanninger som fokuserer mer på jord, vann, husdyr og planter, samt landbruksmaskiner. Da kan Blæstad være et alternativ.
Du kan se oversikt over andre steder med grønne utdanninger her.

En av disse grønne utdanningene, er agronomi. For å komme inn på agronomi på Blæstad, kreves generell studiekompetanse. Tidligere år har det vært slik at alle som oppfyller dette kravet, kommer inn. Man trenger ikke å ha gått naturbruk på videregående eller ha noen annen form for erfaring innen jordbruk. Det eneste du bør ha er interesse for norsk landbruk, da kommer du langt.

Så hvorfor bør du studere agronomi? Vel, jeg studerer agronomi fordi jeg er interessert i norsk landbruk. Denne interessen kommer som en følge av en barndom på gård i Halden. Jeg har ikke odel, men jeg syns det alltid har vært gøy å være med pappa på jordet, i fjøset, i traktoren. Så man må ikke være/bli bonde for å studere agronomi. Du kan lese mer om mulighetene dine etter endt utdanning her.

Men kanskje har du odel, og skal ta over en gård? Du tror kanskje at du har lært såpass ved å jobbe hjemme og/eller andre gårder, at det å overta en gård og drive den på fulltid blir null problem. Det kan så være, men husk at landbruket utvikler seg, akkurat som samfunnet ellers. Det være seg teknologiske fremskritt, forskning på husdyr og planter. Og da kreves det mye av deg som bonde; man bør være lærevillig, men ikke minst ha bakgrunnskunnskap som hjelper deg slik at du kan utvikle gården og drifta i den retningen du vil.

Agronomi passer for deg som vil lære mer om husdyrhold; deres fysiologi, ernæringsbehov, planlegging av fôring, fôrmidler, produksjonssykdommer og masse annet. Det passer for deg som vil lære om plantekultur; hvilke forhold som påvirker vekst, gjødsling, plantevern, ugress og masse annet. Det passer for deg som vil ta et dypdykk ned i norsk jordbruk med en topp foreleser, på et topp sted, med topp medstudenter.

Er du av typen som er mer interessert i landbruksmaskiner, kan landbruksteknikk være noe for deg.

Så for å besvare mitt eget spørsmål i overskriften: fordi det er nyttig, gøy og du er garantert en jobb i etterkant.

7837D609-4BF6-4F87-B03C-BDE6392E03FD

Siri Josefine