Du leser som en femteklassing!

Sør-Afrika leverer. Studentlivet i Stellenbosch byr på så ufattelig mye. Her er det aktiviteter for alle og de siste to ukene har bestått av fjellturer, surfing, tur med kajakk, svømming, surfing, braai (det lokale utrykket for grillings), surfing og litt skole. Ikke bare litt, ganske mye skole egentlig.

Utdanningssystemet er veldig annerledes enn hva jeg er vant til. I Norge er ofte de første månedene av semesteret relativt rolige, før det blir mer og mer lesing opp mot eksamen som ofte vurderes kvalitativt. Her er det en mer kvantitativ vurderingsform, og jeg har allerede hatt prøver som teller på sluttkarakteren. Vi blir vurdert hver eneste uke. I dag hadde jeg nettopp en tutorial i psykologi der læreren gav meg karakter på deltakelse i timen. Så det er veldig annerledes enn i Norge, men spennende med litt variasjon.

Fagene er interessante og jeg er veldig fornøyd med valget. Men som utvekslingsstudent kan det være litt vanskelig å vite hvilken studieteknikk som er best siden mye er så annerledes. Jeg vil derfor komme med et par enkle tips som du kan ta med deg om du utveksler eller skal utveksle i fremtiden.

Er du smartere enn en femteklassing?

Det var første forelesning i faget ”Language and thinking skills for Economic and management students”.  Langt navn, men et veldig lærerikt og analytisk emne. Første timen i emnet fikk vi utdelt et ark som handlet om sør-afrikansk politikk. Læreren tok tiden på hvor lang tid vi brukte på å lese arket, for så å teste oss i innholdet. Idet jeg begynte å lese oppdaget jeg at her var det mange ord, og mye politikk som jeg ikke hadde oversikt over. Hjelp!

Jeg leste ferdig artikkelen for å svare på spørsmålene som fulgte. Etter at jeg hadde svart på spørsmålene om teksten så telte jeg antall ord. Antallet var på samme nivå som forventes av en sør-afrikansk femteklassing. Ikke veldig imponerende. Jeg hadde tydeligvis ikke kommet langt i gameshowet «Er du smartere enn en femteklassing? »

Generelt har jeg et altfor stort konkurranseinstinkt, så det å få denne beskjeden var litt personlig krise egentlig. Tyskeren som satt ved siden av meg slo meg så det sang og jeg ville egentlig bare gå. Men, læreren har lovet meg gull og grønne skoger! Hun mener at jeg vil øke lesehastigheten min med minst 50% i løpet av semesteret. Dessverre kommer det ikke gratis. Hun gir oss 2-3 lekser/tester i uken. Så kalenderen er stappet, men jeg er spent på utviklingen.

e4f386c9-95cc-451b-ac78-531954ed4fc5.jpg

Studietips

Emnet har gjort meg mer bevisst på egen læring, og har inspirert meg til å dele litt studieteknikker, tips og triks med dere fremover. Det er ikke alltid like lett å finne ut hvilken studieteknikk som er den beste. Det varierer på tvers av hvilke fag man studerer og det kan være meget individuelt. Vi som er på utveksling opplever særlig at de metodene og teknikkene vi brukte i Norge kanskje ikke er helt overførbare ettersom undervisnings- og vurderingsformen i utlandet er mer kvantitativ enn vi er vant til. Likevel finnes det mange universelle tips som hjelper for å komme lettere gjennom semesteret. I dag vil jeg bare dele tre meget enkle tips, som gjelder for alle, og særlig oss utvekslingsstudenter.

Kjøp brukt

Jeg kjøpte nylig boken Microeconomics av ei som studerte det i fjor. Og guess what! Det følte med tidenes sammendrag over alle de viktigste grafene, formlene, definisjonene og til og med en rolig Q&A med typiske eksamensspørsmål. Alle klassekameratene mine er misunnelige, og læreren tror jeg har forberedt meg til timen noe som gir pluss i boken her nede. Mange universiteter har «kjøp og salg» grupper på Facebook, og om du er i Norge kan du sjekke ibok.no. I tillegg til å få mulighet til å få snakke med noen som allerede har tatt emnet så sparer du penger på et ellers stramt studentbudsjett.

Team opp med klassekamerater

En god kollokviegruppe er viktig. Det har vært alfa og omega for meg, særlig i eksamensperioden. Om du er på utveksling så prøv å gjøre det til en vane å sette deg ved siden av noen vilkårlige studenter. Prøv litt smalltalk før forelesning. Avtal tidspunkt og steder som dere kan studere sammen. Det er også gull verdt å ha noen å utveksle notater med de dagene sola steiker, og du heller vil surfe.  Så vær smart, ikke studer alene.

Snakk med læreren

I Norge er det ganske tydelig hva du blir vurdert i, når du blir vurdert og hvor mye fokus ulike deler av pensum skal ha. I Sør-Afrika er det ikke slik og kanskje du opplever det samme. Denne uken sa en av foreleserne mine at alt i pensum er viktig. Alt. Absolutt alt. En annen lærer sa at vi snart får en prøve, men det blir en overraskelse når den kommer. Ganske annerledes enn hva jeg er vant med. Så om du føler deg usikker på noe som kollokviegruppen din ikke kan svare på så spør foreleseren om du kan få et kvarter med henne for å snakke litt om faget. Jeg snakker nesten alltid med foreleserne om faget one-to-one og det anbefales.

Maurits Wesøe

Nå er det helg, og i kveld går turen til en vinfestival med gjengen på bildet over. Vi snappes til mandag.

God helg.

Maurits Wesøe // Bachelor i organisasjon og ledelse