Jobbmuligheter og søketips innen folkehelsearbeid

Det er ikke til å komme bort fra at det noen ganger er vanskelig å finne jobb når man har en utdannelse som ikke har en konkret tittel. Du er hverken ergoterapeut, vernepleier, idrettspedagog eller fysioterapeut, selv om man kan mye av det samme. Vi har hatt mange praksissteder som kan være aktuelle for jobb senere, men hvordan finne de når man søker på nav.no og lignende?

Praksissteder vi har hatt er blant annet på frisklivssentraler, rehabilitering og habilitering, i kommunen og fylkeskommunen med evaluering av helse-, idretts-, og arbeidsretta tilbud, kartlegging av helse og oppstart av tiltak for å bedre helse. Noen av mine medstudenter har hatt praksis på gårder som jobber med Grønn omsorg, det jeg skriver bachelor om, som du kan lese mer om i et tidligere innlegg.

Vi har altså lært både om forebygging, behandling, evaluering og kartlegging av helse. Ikke bare fysisk helse, men også psykisk og sosial helse. Vi kan for eksempel jobbe med tiltak som gjør at folk trives i jobb og skole, og dermed ikke faller utenfor. Frivillige organisasjoner som Røde Kors, 4H og diverse ungdomsklubber er også svært aktuelle. De har også noen fast ansatte som bør ha tverrfaglig kompetanse. Man må heller ikke glemme Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet som også trenger kompetente folk.

Om man tør å satse kan man starte opp egen bedrift, som tilbyr trenings- og kostholdsveiledning. Du kan bli PT, eller holde kurs for bedrifter, kommuner og fylkeskommuner. Du vil da jobbe i privat sektor, som kan ha både fordeler og ulemper.

Som dere ser er det mange jobbmuligheter, og om man er villig til å flytte på seg og ikke minst tørre å søke er det absolutt en reell sjanse for jobb. Men hvordan finne jobbene man skal søke på? Det beste tipset er egentlig å bare prøve seg frem på søkeord. Du kan søke både på jobbtitler, arbeidssteder og arbeidsoppgaver. Nav sin søkemotor gjør ikke forskjell.. Etterpå huker du av for det du ønsker å jobbe med i menyen (hvis ikke kan det bli for mange irrelevante stillinger og ta mye tid).

Du kan bli turleder 🙂

Noen søketips:

• Søker du folkehelse eller fokehelsearbeid kan det komme opp mange irrelevante treff fordi det søker i hele annonsen, ikke tittel og stillingskrav, men noe relevant kan også komme opp. Og du kan avgrense søket.
  • Ordet idrettspedagog får ikke mange treff, og ofte er stillingen merket «bachelor i idrett eller tilsvarende» – og man kan derfor søke.
  • Ord som frisklivssentral, frisklivsveileder eller livsstilsendring gir ofte gode treff
  • Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet
  • Treningsveileder, PT/personlig trener eller treningsinstruktør.
  • Ernæringsveileder eller kostholdsveileder
  • Habilitering eller rehabilitering. Opptrening.

Avgrens søket etter hva slags kategori du vil ha. Bare klikk deg videre og bli kjent på siden:)

Under kvalifikasjoner kan det stå «Søkere med 3-årig bachelor innen helse- og sosialfag [eller idrettsfag]. Søkere med annen relevant kompetanse og erfaring oppfordres også til å søke» – SØK SØK SØK. 😉

IKKE utelukk stillinger som er merket som idrettspedagog, helsefagarbeider, vernepleier osv, men ta kontakt med de som lyser ut stillingen og fortell om dine kvalifikasjoner. Spør spesifikt om man må ha akkurat tittel/autorisasjon. Henvis gjerne til HINNs hjemmeside med informasjon om studiet. Grunnen til at stillinger ofte ikke er merket som folkehelsearbeider er fordi det ikke er en yrkestittel, og det er ikke så mange som kjenner til utdanningen ennå.

Ta kontakt med praksissteder. Spør om de skal lyse ut sommerjobber eller om de kjenner til tilsvarende jobber eller andre kommuner som skal det. Har du gjort godt inntrykk i praksis er det god sjanse for jobb. Selv har jeg fått sommerjobb på Beitostølen helsesportssenter etter å ha hatt praksis der.

Skriv en personlig søknad og CV. Vis at du faktisk er interessert, særlig hvis det faktisk er drømmejobben. Det skader ikke å fortelle om hvorfor du brenner for akkurat dette. Ikke send inn like søknader og CV-er til ulike jobber. Du bør endre de litt ut fra hva du søker på. Det hjelper ikke å være perfekt for jobben om man ikke søker.

Masse lykke til!

//Astrid, bachelor i folkehelsearbeid på Elverum