Hvorfor studere reiseliv?

Hvorfor i alle dager valgte jeg å studere reiseliv? I utgangspunktet valgte jeg dette på bakgrunn av feil årsaker, og hadde i bunn og grunn ikke tenkt å fortsette etter det første året. Jeg hadde tenkt å søke Årsstudium og gjøre noe annet etterpå, men rådgiveren min anbefalte meg å søke Bachelor slik at jeg hadde studieplass i tilfelle jeg endret planene mine (noe jeg da fnøs av). Heldigvis gjorde jeg dette, for det tok meg bare tre måneder å forstå at dette var noe jeg ville! Jeg valgte å søke på bachelor i  «markedsføring og ledelse av turismeopplevelser» i stedet for «reiselivsledelse» fordi jeg syntes markedsføring hørtes interessant ut. I tillegg tenkte jeg på at jeg hadde flere relevante jobbvalg etter studie enn det jeg ville hatt med reiselivsledelse. Men hva fikk meg til å fortsette og ikke slutte etter ett år?

For det første så var det første semesteret preget av reiselivsfagene. Tidligere har jeg samfunnsøkonomi fra VGS, og det var så spennende å koble dette opp mot hverandre! Det var også interessant å se hvordan man skaper opplevelser og destinasjoner, og jeg likte hvordan jeg kunne dra inn opplevelsesøkonomien i all type arbeid. Men det som ble avgjørende var markedsføringsfaget. På starten gruet jeg meg enormt til eksamen og syntes hele faget var kjipt, men da jeg satt og leste gikk det sakte men sikkert opp noen lys for meg. Etter eksamen var jeg skråsikker på at markedsføring var noe jeg ville jobbe videre med!

For det andre så fikk jeg meg venner på studiet som jeg kommer til å ta med meg i lang, lang tid. Omtrent alle mine nærmeste skulle fortsette på linja. Tanken på at jeg da skulle forlate resten var trist. Selv om dette ikke er en direkte faktor for å fortsette, så var det med i vurderingen. Men det som var en viktig faktor er hele nettverket jeg har fått. Dette er med andre studenter på tvers av linjer og foreninger i tillegg til arbeidslivet! Dess større og flere nettverk jeg får, dess flere jobbmuligheter ser jeg – som jeg gjerne vil prøve meg på. Det er veldig motiverende å jobbe mot alle de mulighetene som ligger foran meg.

For det tredje jobbet jeg som journalist og med digital markedsføring under X-Games. Der fikk jeg virkelig øynene opp for alt man kan gjøre! Også arrangementer er en stor del av vårt studie. Her kan man bruke og ta i bruk alle markedsføringsfagene samt sette ting i perspektiv. Etter dette har jeg vært med på mange arrangement for å få brukt teorien, men også skaffet meg viktig erfaring. For å få enda mer fokus på arrangementene begynte jeg å ta fag for å også ta Bachelor i sport management.

For å si alt dette rimelig kort. Reiseliv gir deg så mange muligheter ute i arbeidslivet. Man kan koble reiselivet til så mange ting, for uansett hvor du snur deg vil du mest sannsynlig møte på noe som har med reiselivet å gjøre. Om det er å markedsføre en destinasjon eller festival, jobbe i hotell eller bare en bensinstasjon vil du kunne ta i bruk det vi lærer om på studiet. Vi har også en god del økonomifag og lærer om organisasjoner, så det finnes også muligheter innenfor dette dersom jeg får øynene opp for dette!

Håper de som vurderer reiseliv, eller har noen spørsmål om det fikk noe ut av dette -ellers er det bare å spørre i vei!

pbblogg

Gyda
2. årsstudent
Bachelor i Markedsføring og ledelse av turismeopplevelser