Seksualitet

Jeg er i uke 3 av 4 i praksis og fredagen før vinterferien ble avsluttet med en prøve i fysikk. Derfor var det duket for nytt tema i naturfag på mandag. Jeg fikk frie tøyler til å velge akkurat hva jeg ville og da falt valget på seksualitet. Jeg har undervist i tema innen biologi, fysikk og kjemi tidligere så nå var det på tide med et tema med litt fart i! Så denne uken og den neste skal elevene få undervisning i flere undertemaer tilhørende seksualitet, og til slutt ha en kort fremføring.

Jeg har laget grupper på tre elever som har fått tildelt hver sin fiktive person som står ovenfor et dilemma. For eksempel; Elisabeth på 15 år har blitt gravid. Hva gjør hun? Hvilke instanser kan hjelpe henne til å ta et valg hun er komfortabel med? Gruppene får helt forskjellig tema slik at de lærer av å høre på hverandres fremføringer også!

COLOURBOX2249646

Hva må læreren tenke på når det skal undervises i seksualitet?

• Sjekke forkunnskapene til elevene
  • Vær komfortabel. Da blir elevene mer komfortable også
  • Hvis en god diskusjon er i gang, hold den gående!
  • Ikke bedriv skremselspropaganda
  • Gi de mulighet til å stille spørsmål anonymt
  • Vær dagsaktuell

Nå er jo dette første gangen jeg underviser i dette temaet, men vi har jo fått litt innføring på høgskolen. Kunnskapen blant elevene spriker stort, så sjekk forkunnskapene! Jeg gjorde dette gjennom en kahoot om temaet, der jeg snakket litt mellom hvert spørsmål. Til slutt lagret jeg resultatene slik at jeg kan ta den samme kahooten neste uke for å sammenligne resultatet. Da vet jeg om elevene har lært noe i perioden.

Skjermbilde 2018-02-28 kl. 18.16.11
Prøv kahooten her

Som lærer må man huske å være komfortabel med det man sier og gjør i timen, hvis ikke vil usikkerheten smitte over på elevene. Det er bedre å fnise og le litt enn å bli flau og rødme. Så le med elevene hvis timingen er rett! Det er heller ikke vår oppgave å få elevene til å avstå fra sex så lenge som mulig. Vi skal gjøre elevene trygge på seg selv til den tid kommer, uansett når det er. Så skremselspropaganda med bilder av kjønnssykdommer er ikke veien å gå.

Det siste jeg gjorde i timen på mandag var Anonym Postkasse. Da fikk alle elevene en lapp til å skrive et spørsmål angående seksualitet anonymt, så samlet jeg inn lappene og svarer på det i timen på fredag. Det kom noen alvorlige spørsmål, noen drøye og noen morsomme spørsmål. Så det blir en spennende time på fredag. Da skal jeg også undervise litt om seksuelle overgrep og spredning av nakenbilder. For at elevene skal kunne relatere seg til disse problemstillingene så viser jeg deler av en episode fra Skam, episode 10 sesong 2. For at elevene skal ta til seg det du underviser om må man være dagsaktuell.

Skjermbilde 2018-02-28 kl. 19.02.22.png

Ida 3. årsstudent/ GLU 5-10