Teknologi for fremtidens landbruk 

Det er noe veldig spennende knyttet til fremtiden. Det faktum at ingen kan si helt sikkert hva den vil bringe er kanskje det mest spennende. Men med utgangspunkt fra i dag kan vi spå/gjette hva vi tror vil passe inn i fremtiden.

Det vi vet fra i dag er at det til tider kan være vanskelig klima og utfordrende forhold for en landbruker. Det er mange som tror at det vil bli enda større klimautfordringer i fremtiden. At det kommer til å bli enda vanskeligere å komme seg ut på jordet om det for eksempel er ulagelig (for bløtt).
Thomas Cottis som er lektor på høgskolen har vært med på å lage en film om noen av utfordringene som man tror vil komme med endringer i miljøet for fremtiden. Det kan du lese mer om her.

Jordpakking bør det være mye fokus på, i forhold til teknikk og mekanisering i landbruket. Hvordan pakkingen påvirker jordlivet, forutsetningene og avlingene er viktig å tenke på. Mekaniseringen i landbruket har stort sett blitt større og sterkere i sin utvikling frem til i dag. Nå kan man se at mange tenker annerledes og nytt rundt i bransjen, med for eksempel mye mindre maskiner og smarte løsninger.

De fleste tror jeg har fått med seg at det har skjedd en utrolig teknologisk utvikling bare de seneste 20 årene. Med tanke på det som har skjedd kan nærmest hva som helst skje i landbruket også i tiden som kommer.  Det er mye nytt som utvikler seg innenfor robot-verden. Fra for eksempel en robot-ugrasluker til Torvald roboten fra ås (link). Det vil nok skje mye innenfor dette området fremover.

En positiv ting med roboten er at den kan være liten og lett, og derfor minke jordpakkingen. Andre positive ting er at roboten kan sprøyte eller gjødsle bare akkurat der det trengs istedenfor over hele arealet. Dette kan den gjøre med hjelp av GPS-styring og sensorer. På den måten får man minket sprøytemengden og tilpasset gjødslingen.

Så for å konkludere kan man jo kanskje si at teknologien for fremtiden må passe fremtiden og at det er mye spennende som skjer innenfor teknologiområdet.

Håper at alle holder varmen og at alle batterier og teknisk utstyr overlever det fantastiske og kalde vinterværet!

Elisabeth,
Bachelor i landbruksteknikk
Årsstudium i landbruksteknikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s