Nesten i mål

Hei lesere og velkommen tilbake igjen til min lille boble.

I dag var det starten på vår siste praksisperiode i utdanningen. Vårt siste møte med praksis som studenter. Tanken på det gir meg sommerfugler i magen. Det er liksom litt rart, spennende, godt og skummelt at vi er ferdige som studenter nå i juni. Og at flesteparten av oss vil stå som pedagogiske ledere, mest sannsynlig allerede i begynnelsen av sommeren.

I denne praksisperioden skal vi drive et utviklingsarbeid i barnehagen. Et utviklingsarbeid handler om å utvikle, endre og fornye pedagogiske praksis i barnehagen. Altså et systematisk arbeid fra mål, innhold, arbeidsformer og organisering av det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Det kan for eksempel være å sette et større fokus på hvilestund i barnehagen, jobbe med å bedre garderobesituasjonene (før man går ut og går inn). Eller at man arbeider bedre og mer bevist for å skape en god lekearena for barn, slik at de kan utvikle gode relasjoner til både barn og voksne. Det handler om at man bevist går inn og planlegger forandring av praksis. Dette krever at man er og blir bevisst over egen praksis først, nettopp for å vite hva man ønsker å endre/og eller arbeide mer med knyttet til den pedagogiske praksisen. Målet med utviklingsarbeid er å endre og forbedre kvaliteten i barnehagen, gjennom å utvikle personalets kompetanse.

Det utfordrer oss studenter å sette oss i rollen som ledere. For praksisen av å være leder handler ikke bare om å delegere oppgaver, og ha oversikt over hva som skjer i barnehagen. Det handler om å skape god dialog med foreldre, og ansatte. Og sammen skape en god barnehagepraksis og hverdag for barn. Og det er nettopp det et utviklingsarbeid har fokus på, barns beste. Tre uker høres kanskje litt lenge ut, men tiden vil gå oss forbi veldig raskt. Så nå er jeg klar til å nyte den siste praksisperioden min som student, tre uker GO!

– Ashwi.