Fulltidsstudent?

Hei dere! Så var det tirsdag og bloggdag for meg igjen. Denne uken har jeg fri fra jobb, og med knappe to uker igjen til eksamen er det deilig å kunne fokusere på (nesten) bare studier. Til vanlig jobber jeg nemlig en hel del fordi jeg har valgt å ikke ha studielån i år. Eller, jeg hadde kanskje ikke så mye valg. Før jeg begynte å studere i Lillehammer hadde jeg fullført 4 år med studier i Trondheim, så da jeg bestemte meg for å begynne på psykologi ble det fort klart at jeg ville møte på litt problemer med studiestøtten. Lånekassen gir nemlig bare opp til 8 år med lån og stipend, og med mine planer om bachelor og master betyr det at jeg lander på 9 år som student totalt. Så hva gjør man da? Jobber.

Jeg var heldig å fikk akkurat den jobben jeg ønsket meg, og har i dag en 65% stilling som våken nattevakt i en omsorgsbolig ved siden av studiene. Mange synes dette høres mye ut, men det utgjør ca. 10 netter/100 timer i måneden og samtidig har jeg mulighet til å lese pensum på rolige netter. Dette gjør at jeg ikke har studielån i år, og derfor slipper å tenke på det året uten studielån senere i løpet.  Likevel, dette gjør at jeg definitivt ikke kan kalle meg en fulltidsstudent, men hvem er vel det?

I dag utgjør studielånet ca. 7900 kroner i måneden, samt ca. 21 000 ved semesterstart. I tillegg får man ikke stipend i juli, og junistipendet i år vil ligge på rundt 5300 (men det dekker heldigvis en husleie nå). Nå har jeg blitt vant til å leve på lønn og ikke stipend, og jeg kan nesten ikke tro at jeg klarte meg uten deltidsjobb i fjor. Riktignok hadde jeg litt oppsparte midler fra friår før jeg begynte på utdanning, men det kjennes umulig ut å skulle gå tilbake til bare studielån.

Samtidig forventer foreleserne at vi psykologistudenter jobber 40 timer med fag i uken. Venner forventer at du har tid til å møtes, det er ting man vil gjøre og arrangementer å delta på. Og jobb da, med mindre man er en av de myteomspunnede studentene som klarer seg på bare studielånet. Nei, jeg blir nok aldri noen superstudent og heller aldri noen fulltidsstudent, men jeg skal gjøre så godt jeg kan.

Linn
2. årsstudent