Skal man satse eller skal man stanse?

Det er på ingen måte gitt at man skal bli bonde eller selvstendig næringsdrivende etter tre år her på HINN Blæstad. Men det er veldig mange som blir det, faktisk så er det en del som er det allerede. De har tatt et standpunkt om at norsk landbruk er noe å satse på. De er villige til å tilbringe utallige timer på et traktorsete og i fjøset for å bidra til at matproduksjonen i Norge fortsetter å være kvalitetssikker, og at vi som land er selvforsynt. Er ikke det flott?

Det er rundt 40 000 bønder i Norge i dag. Men tall fra SSB viser at mengden minker. I 2016 ble det lagt ned 2,6 gårdsbruk om dagen. Og mens antall gårdsbruk blir færre, blir de største bruka større. Jeg tipper de fleste av oss ikke skjønner de fremtidige konsekvensene av dette. Men den tid den sorg, kanskje.

For at unge mennesker skal fortsette å satse på landbruket er vi avhengig av en politikk som legger til rette for dette. Vi trenger en landbrukspolitikk som ikke stikker kjepper i hjula til bøndene og deres produksjon, men oppmuntrer, store som små, til å bli bedre og til å satse. Såpass bør politikerne tørre.

Hver vår legger regjeringa fram et forslag om en jordbruksavtale til landbrukets interesseorganisasjoner Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag. Dette er en avtale som skal ”føre forhandlinger mellom staten og jordbruket om priser på jordbruksvarer og andre bestemmelser for næringen.” I fjor la staten fram et forslag Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag var svært misfornøyd med. De mente regjeringa ikke tok hensyn til Stortingets vedtatte landbrukspolitikk, og at målet med å redusere inntektsgapet ikke var tatt hensyn til i tilbudet som ble lagt fram. Det endte med at de brøt forhandlingene. Leder i Norges Bondelag var frustrert og sa at de ikke kunne skrive under på en avtale som bidro til ”å svekke norsk matproduksjon”. Dette førte til et opptog for norsk landbruks fremtid med appeller fra flere sentrale organisasjoner i næringa. Jeg tok meg en aldri så liten Oslo-tur i den anledning. Les mer om turen her. Først 26.juni ble partene enige, og jordbruksavtalen underskrevet.

Så mens snøen enda laver ned, forbereder politikere og interesseorganisasjoner seg nok en gang på avtaler og forhandlinger. La oss håpe det går godt og smertefritt!
Det har tross alt blitt inngått jordbruksavtaler siden 1950, så dagens moderne samfunn bør klare å vite hva som funker og hva som trengs for å drive et fremtidsretta jordbruk. Fingrene er i hvert fall krysset.

Så hvis mine medstudenter har lyst til å satse, syns jeg politikerne burde satse på dem. For det stilles mange krav til å være bonde. Derfor vil mange stille seg mange spørsmål før de begynner i yrket. Er det verdt det? Er arbeidet man gjør, tida man legger ned, redskapen man kjøper og bygningen man bygger verdt det?

Så det blir spennende å se da; satser ungdommen eller stanser dem? Jeg håper på det første.

IMG_2911

Siri Josefine
Årsstudium agronomi
Bachelor agronomi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s