Maurits Wesøe

It`s hectic bru

It`s hectic bru. Et ord mine Sør-Afrikanske venner bruker ofte. Om alt. Hele tiden. The waves were hectic. Life is hectic. Traffic is hectic. School is hectic. The test was hectic bru.

Noen uker går fortere enn andre og denne uken har vært en av disse. En innlevering, obligatoriske samlinger og 5 prøver for å nevne noe. Emnene er spennende, selv om jeg må innrømme at Stellenbosch sin vakre natur og sosiale arrangementer ofte er mer fristende.

933B6BA7-8739-4A2A-BC7A-61A2DD4BB42D.JPG
Bilde av meg med venner på mandagens kamp.

Uni is hectic
Utdanningsystemet er som allerede nevnt i forrige blogginnlegg meget annerledes. Den største forskjellene er trolig hyppigheten av prøver. Det faktum at psykologiprøven jeg tok igår, fredag kl 17:30 – 18.30 faktisk teller på sluttkarakteren er annerledes enn hva jeg er vant til hjemme. Jeg har også ukentlige, obligatoriske samlinger jeg må gå på i flere fag, og om jeg ikke deltar så vil jeg i beste fall gå ned i karakter og i verste fall ikke få lov til å ta eksamen tidlig juni. Hver eneste uke krever derfor en god del lesing, oppgaveløsning og pugging, «its hectic» – I promise!

Seven hundred of you failed the test.
En av årsakene til at jeg valgte Bachelor i organisasjon og ledelse var fordi at jeg ikke er en typisk tallknuser men ønsker heller å jobbe med mennesker, organisasjoner og ledelse. Men når jeg nå har studert organisasjon og ledelse en liten stund så skjønner jeg at det er jo faktisk viktig å kunne litt økonomi også, slik at jeg ikke virker totalt noob når jeg diskuterer og forhandler med økonomer. Vi trenger en basic forståelse for økonomi og nettopp derfor valgte jeg å ta et økonomifag her på utveksling.

De av dere som følger @Hinnlandet på snap så på mandag at jeg har tidenes lærer i økonomi, Brad. Men Brad er noe streng når det kommer til karaktersetting. Vi er rundt 1000 studenter som tar emnet economics og over 700 fikk under 50% riktig, AKA de strøk. Det betyr et dårlig utgangspunkt for sluttkarakteren samt enda flere obligatoriske samlinger for 70% av klassen. Selv besto jeg akkurat med 50% on the spot og det føltes som at ukens prioritering var perfekt, eller som en i klassen sa «50%! You killed it – hectic bru».

Processed with VSCO with acg preset
Flere bilder av meg med venner.

Unplug
Jeg liker skole ganske godt og trives godt med å studere her, men om det er en ting som er undervurdert blant flittige studenter så er det viktigheten av å koble av. Koble av fra fronter, koble av fra pensum og koble av fra sosiale medier.  I anledningen National Day of Unplugging som foregår i skrivende stund må jeg slå et slag for intensjonen bak bevegelsen, og den jødiske tradisjonen om å ha en annerledes dag i uken. Ortodokse jøder kjennetegnes av strenge regler og avslappende mennesker. Tvert imot er vårt motto avslappende regler, helst ingen regler overhodet, og resultatet er ofte anspente mennesker.

Jeg er blant dem som liker og ha mye og gjøre, og jeg trives med det. Jeg trives i  ubalansen der ting er i bevegelse og mye skjer. Men i det siste har jeg også skjønt at det kan skje en masse når man hviler, når man gjør ingenting og gjør det regelmessig. Thomas Sjodin skriver i «Mens man hviler» at å hvile handler om å gjøre det man nyter eller har godt av, og fremfor alt gjør noe annet. Sjodin skriver så klokt om at hvile handler om å bestemme seg for akkurat nå er det bra nok. Karakterkortet, forelesningsnotatene, på deltidsjobben, snapsstreakes, i leiligheten osv. Vi sammenlikner oss alltid med noen, og spørsmålet er hvem. Vi har et valg og valget påvirker kvaliteten på hvilen. Å hvile er å ta ansvar.

Stellenbosch ligger nærme naturen og denne uken har jeg vært så heldig og fått mulighet til å både gå topptur og løpe gjennom vingårder som du ser på bildene over. Turene har gitt meg gode samtaler og de gir meg en masse energi. Så om du liker aktiviteter og naturen så er Stellenbosch den ultimate utvekslingsdestinasjonen, det er så mye bra her.

Ha en riktig god helg, jeg håper du også kobler av denne helgen.

Maurits Wesøe // Bachelor i organisasjon og ledelse