Psykologi i praksis

Hei dere! I dag tenkte jeg å fortelle dere litt om hvorfor jeg (til nå) synes dette semesteret er litt morsommere enn de andre semestrene.

Bachelor i psykologi er utvilsomt et teoritungt studie, og i motsetning til for eksempel profesjonsstudiet har vi ikke noe praksis i studiet. Det betyr likevel ikke at det ikke er noe praktisk, for det er noe vi får smake på dette året. Dette semesteret (4. semester) har vi kognitiv psykologi, biologisk psykologi og helse- og miljøpsykologi, og i alle fagene har vi hatt en eller annen form for praktiske øvelser. Dette foregår på seminarene vi har dette semesteret, som både i bio og kognitiv har vært obligatoriske. I utgangspunktet blir jeg litt negativt innstilt med en gang noe er obligatorisk, men dette semesteret har det bare vært gøy!

I kognitiv psykologi har vi fått testet våre kognitive ferdigheter innen blant annet oppmerksomhet, hukommelse og ansiktsgjenkjenning. Et av arbeidskravene (arbeidskrav = obligatorisk oppgave som må være godkjent for å få gå opp til eksamen) dette semesteret er dessuten å lage og utforme vår egen kognitive test, der vi selv skal rekruttere deltakere og gjennomføre en egen liten mini-studie.

Her er resultatene mine fra en av de kognitive testene, en mirror tracing test. Der skal du først tegne omrisset av en form så fort du kan, og deretter gjøre det på nytt mens bevegelsene går speilvendt. Denne testen viser blant annet hvordan hjernen tilpasser seg nye oppgaver. Sirkelen til høyre ble tegnet mot klokka, og man kan tydelig se at jeg først fikk dreisen på det mot slutten av sirkelen. Lyst til å prøve selv? Det kan du gjøre HER.

mirror tacing

I biologi har vi hatt seminar der vi har sett nærmere på hjerner, både i plast og ekte dyrehjerner. For dere som følger oss på snap (@hinnlandet) fikk dere kanskje med dere snapdagen min i forrige uke der jeg snappet fra anatomiseminaret vårt. Dette var obligatorisk å delta på. På seminaret fikk vi muligheten til å se nærmere på det vi ellers bare leser om og ser på bilder, og det var både litt ekkelt og veldig lærerikt. Forståelsen av hjernens anatomi og biologi er grunnleggende for å forstå veldig mye av oss mennesker, og mye mer atferd er knyttet til fysiske forhold i hjernen enn man kanskje tror.

I helse- og miljøpsykologi har vi hatt ganske annerledes seminarer og arbeidskrav, som jeg synes var veldig gøy å jobbe med. Vi kunne velge mellom å lage en film relevant for faget, et prosjekt innen miljøpsykologi og byplanlegging her i Lillehammer eller skrive en wikipediaartikkel. Vi jobbet i grupper, og presenterte til slutt prosjektene våre for resten av klassen. De fleste valgte å lage film, men selv gikk jeg for byplanlegging da jeg synes det er veldig spennende, og ikke minst en morsom måte å tilegne seg pensum. Vårt prosjekt gikk ut på å tilrettelegge sti langs Mesnaelva og relansere «kjærlighetsstien» (som stien har blitt kalt tidligere). Det var veldig engasjerende, og fikk meg til å åpne øynene litt mer for Master i miljøpsykologi, som tilbys her på Høgskolen.

Under finner dere forresten to av filmene fra mitt kull sitt helse- og miljø arbeidskrav. Flere kan dere se på youtube.

Før jeg begynte i 2. klasse hadde jeg inntrykk av at dette semesteret er det tyngste, og på mange måter er det kanskje det fordi vi har fag med mye teori. Samtidig synes jeg dette absolutt har vært det morsomste når det gjelder hva vi gjør på skolen til nå, og det letter definitivt semesteret.

Linn
2. årsstudent