Derfor bør du reise på utveksling

I går skrev Siri Josefine om de fem beste tingene ved å studere på HINN Blæstad.  I dag skal jeg gjøre det samme om utveksling. Alle kan ikke studere på Blæstad, men (nesten) alle kan reise på utveksling. Høgskolen i Innlandet har mange muligheter, og grunnene til å reise er enda flere.

1. Folkene du møter
En av mine favoritt-ting å gjøre på utveksling er å lunsje med noen random lokale. Ofte lunsjer jeg med medstudenter, men jeg elsker de dagene der jeg ikke har noen å lunsje med. Da kjøper jeg gjerne noe billig studentmat, setter meg ned hos noen som sitter alene og chatter med dem om alt mulig.

De lokale er så sykt hyggelige og nesten alle spør om telefonnummeret mitt første gang vi møtes. Forrige uke våknet jeg opp til en vittig, meningsløs GIF klokken 07.00 fra en Sør-Afrikaner som jeg hadde lunsjet med dagen før. Da tenkte jeg at jeg burde jo kanskje ikke gi nummeret mitt til alle jeg møter, men samme det egentlig. Det er jo hyggelig. Uansett, jeg har blitt kjent med utrolig mange hyggelige og inkluderende Sør-Afrikanere som jeg kommer til savne mye. Jeg har blitt invitert hjem til flere av dem, både på snacks, samosa og sleepover. De er fantastiske.

Cape Town, Western Cape
Meg på en trapp i Cape Town

2.Prøve nye aktiviteter
På mitt studium kan vi nesten kaste pil på kartet og reise dit vi selv ønsker. Utveksling gjør at du kan bruke et halvt år på aktiviteter som ikke er like enkle å gjennomføre i Innlandet. Stellenbosch sin nærhet til vannet, naturen og utallige studentaktiviteter er fantastisk. Selv elsker jeg sjøen, så surfing og early-bird svømming i utebassenget på campus er mildt sagt helt nydelig.

Maurits Wesøe
Bilde av meg som leser litt psykologi helt casual foran universitetet

3.Tilgang til gode universiteter og kontakt med internasjonale studenter
Noe av det jeg synes er best med å utveksle er at man kan studere ved store universiteter i hele verden. Jeg valgte et universitet som er kåret til Sør-Afrikas nest beste. Det er over 30 000 studenter her og veldig mye som skjer. Arbeidsmengden er betydelig større enn hjemme, men det er nyttig å lære på andre måter enn jeg er vant til. Jeg har spennende emner og det er særlig interessant å lære av internasjonale medstudenter med ulike perspektiver. Det er også gøy å bli kjent med dyktige forelesere.

4.Bedre språkkunnskap
Språk er makt. Ironisk nok er det mange som snakker Afrikaans til meg her nede siden de tror jeg er lokal. Jeg har lært meg noen lokale gloser, navnet mitt er det samme som mange afrikanere og engelskaksenten er sterk og tydelig/nydelig. Men jeg reiste ikke hit for å lære Afrikaans, jeg ønsket å forbedre engelsken. Den blir så mye bedre på utveksling, og for deg som ønsker å jobbe i bedrifter med internasjonale kunder gir utveksling et godt grunnlag og ordforråd.

5.Bo i et annet land
Miljøforandring er sunt. Det kan faktisk være godt å komme bort fra trygge rammer og nære venner. Til et ukjent land og møte mange rare og nye folk. Vi blir bedre kjent med oss selv. Hva vil liker og ikke liker, kanskje vokser det til og med frem noen nye interesser. I tillegg til selvstendighet utvikles også en bredere kulturforståelse. Vi blir mindre etnosentriske og bedre til å se verdien i andre kulturer. La oss håpe at det også gjør oss mer ydmyk i møte med andre.

Jeg håper du ikke er typen som tenker at dette høres kult ut, og så blir det med det. Ikke vær den fyren. Heller reis! Fremtidens bedrifter er internasjonale, og etterlyser internasjonal kompetanse #hvaventerdupå.

Maurits Wesøe // Bachelor i organisasjon og ledelse