Syk i studietiden

Sykdom i studietiden er noe av det kjipeste som er. Sykdom er alltid kjedelig, men når man er i jobb kan man i det minste bli sykmeldt og stort sett ta seg helt fri fra jobben. Som student er det derimot ingen som tar arbeidet for deg mens du er syk. Det bare hoper seg opp.

Jeg skal ikke si at det ikke alltid passer dårlig å være syk som student. Ofte ville det passet helt fint fordi vi har stor valgfrihet over hvordan vi disponerer tiden vår. Men andre ganger kan det treffe utrolig dårlig, og jeg har de siste ukene skutt midt i blinken når det gjelder sykdom på dårlig tidspunkt.

For de som følger Høgskolesnappen på @Hinnlandet fikk de kanskje med seg at jeg rett før eksamen før påske slet med senebetennelse, og at dette har rammet ganske mange i klassen min. Jeg fikk konstatert senebetennelse fra håndledd til skulder kun to dager før eksamen, og var ganske i villrede for hvordan jeg skulle klare å gjennomføre fire timer skriftlig eksamen. Ved spørsmål om tilrettelegging av eksamen med bruk av PC var svaret hos Studenttorget at det var for tett opp til eksamen å be om tilrettelegging, og at jeg heller måtte belage meg på kontinuasjonseksamen til høsten. Men det er ikke det du vil når det er nå kunnskapen sitter friskt fra forelesninger, arbeidskrav og pensumlesing. Så jeg ville prøve.

20180123_180035
Psykologiforelesning: 3 på rad med senebetennelse.

Hvor mye man har lyst til å gjennomføre eksamen kan også illustreres av min roomie og med-psykologistudent Tuva sin overbevisning om at hun skulle gjennomføre eksamen da hun fikk innkalling til operasjon av beinet samme uke som eksamen. For selv om hun med smertene en operasjon innebærer lett kunne fått godkjent fravær i samråd med legen, så er det jo nå man vil fullføre. Ved å ikke ta eksamen nå er neste mulighet kontinuasjonseksamen til høsten, og da er vi i gang med andre fag og kunnskapen fra denne våren har begynt å viskes bort.

Til tross for at jeg ønsket å gjennomføre kan det virke som om skjebnen hadde andre planer. Dagen etter at  jeg fikk konstatert senebetennelse tok nemlig helsen min en ny dukkert, og selve eksamensdagen tilbragte jeg på sykehuset. I dag, to uker senere, er jeg fremdeles ikke helt i form. I mellomtiden har det vært påske som jeg skulle bruke på å jobbe og skrive arbeidskrav, men istedet har jeg ligget helt slått ut uten sjanse til å hente meg inn eller konsentrere meg om biologi og psykologiske fenomener, slik planen var.

Det føles nådeløst, for selv om det er mulig med utsettelser når du er syk, så hjelper det ikke fordi da krasjer det med neste arbeidskrav eller lesingen til neste eksamen. Det er ingen som dekker over eller gjør jobben for deg når du er syk, alt bare hoper seg opp. Det har jeg kjent veldig på i dag, hvor jeg skulle skrive blogginnlegg og jobbe med en oppgave på 2500 ord som skal være inne på fredag. Og jeg prøver å ikke tenke på at det er knappe fem uker til eksamen, og at hele 2. klasse er ferdig om bare åtte uker. Nei, det skulle virkelig vært mulig med en sykevikar i studietiden som kunne ta seg av oppgaver og sørge for normal fremdrift når vi studenter er nede for telling. Det hadde vært noe!

Til slutt vil jeg bare si at selv om jeg ikke er helt frisk enda, så går det bedre med meg og jeg er snart tilbake til hverdagen igjen. Jeg er i hvert fall blitt frisk nok til å blogge, og det er da noe 🙂

Linn
2. årsstudent
Bachelor i psykologi

2 kommentarer om “Syk i studietiden

1. Hei!
    Veldig spennende å lese innleggene dine!
    Jeg vurderer å søke meg til den samme bacheloren, men ironisk nok flytter jeg til Danmark til høsten… Men jeg har hørt at det er lite obligatorisk på studiet, tror du det er mulig å gå bacheloren uten å gå til forelesninger osv.? Er det noen som tar bacheloren som ikke bor i Lillehammer?
    Takk ❤ !!
    Juni

1. Hei Juni! Så gøy at du liker bloggen 🙂 Dessverre tror jeg det er vanskelig å skulle ta dette studiet så langt borte fra. Det er ikke obligatoriske forelesninger, men seminarer er obligatorisk og ganske regelmessig, rundt 5-10 seminarer pr semester, gjerne annenhver uke eller lignende som vil kreve at du likevel er her en del. Men i teorien er det såklart mulig å kun komme hit og delta på disse, men jeg vil ikke anbefale det. Det var et par som ikke bodde her i 1., de pendlet fra Hamar/Gjøvik og Oslo, men alle de har enten flyttet hit eller sluttet på studiet siden vi startet. Hva med å søke deg inn på psykologibachelor i Danmark? 🙂

Linn