Tips for valg av utdanning

Denne uken har vi hatt recess AKA påskeferie. Uken har vært fantastisk, jeg har hatt besøk av to fra klassen hjemme, vi har koblet ut fra skole for å surfe, henge i Cape Town og sett på pingviner. Vi har også snakket litt om hva vi ønsker å jobbe med, og hva vi ønsker å bruke bacheloren i organisasjon og ledelse på. Det er ni dager til søknadsfristen og mulighetene er utallige. I dag skriver jeg litt om hva jeg digger med Bachelor i organisasjon og ledelse samt noen tips for valg av utdanning.

Processed with VSCO with a5 preset
Meg med pingvinger.

80 000 timer. Det er mange timer det. Det er liksom 53 333 fotballkamper minus tilleggstid. I strekk er det over 9 år. Om du fikk alle disse timene til rådighet, hva ville du da brukt de på?

Processed with VSCO with a5 preset
På vingård med Emil Mahias Løvenskiold, Ola Pedersen og Kristoffer Tiller, alle studerer i Lillehammer. Jeg kunne lett brukt åttitusentimer på vingård.

Workworkwork
Åtti tusen timer er faktisk tallet mange av oss kommer til bruke på å jobbe i løpet av livet. Russetiden er kanskje i gang. Du nyter friåret på en øde øy. Eller du jobber hardt for å forbedre snittet for å komme inn på drømmestudiet. Noen er sikre på hva de vil studere. Men for mange er det knyttet stor usikkerhet til både hva man ønsker å jobbe med og hvordan man skal forberede seg for at de åtti tusen timene skal bli fantastiske.

Fleksibel kompetanse
For meg er det ikke soleklart hvilken stilling eller bransje jeg vil jobbe i. Jeg må nok prøve et par jobber før jeg vet mer, men når det kom til studievalg ønsket jeg å tilegne meg kompetanser på flere områder. Altså et studie som kan anvendes i ulike bransjer, sektorer og arbeidsoppgaver før jeg spesialiserer meg senere. Bachelor i organisasjon og ledelse går bredt og vi lærer mye som kan anvendes på tvers av ulike organisasjoner og bransjer. Uansett hva majoriteten av mine åtti tusen timer måtte innebære så er jeg sikker på at kompetansen om hvordan organisasjoner fungerer vil komme til nytte. Jeg kan bruke kunnskapen selv om jeg plutselig skulle forandre mening å utdanne meg til ambulansesjåfør, advokat eller artist. Nettopp derfor er jeg glad for at jeg studerer organisasjon og ledelse.

Studiet retter seg imidlertid mot mennesker som ser for seg å jobbe innenfor HR, starte egen bedrift eller jobbe med utvikling av mennesker og organisasjoner.  Kristoffer og Emil tar utdanning gjennom Forsvaret og skal jobbe med HR i Forsvaret når de er ferdig med bacheloren. Hva jeg ender opp å jobbe med når jeg er ferdig er jeg ikke helt sikker på. Jeg har jobbet i helsevesenet og synes det er givende å jobbe tett på enkeltmennesker, men etter hvert virker det gøy å få muligheten til å påvirke mer på organisasjonsnivå.

Det virker spennende å jobbe med å utvikle mennesker og organisasjoner. Folk bruker jo åtti tusen timer på jobben sin. Det ville vært både gøy og givende å jobbe for at folk skal glede seg til mandager, og at de har en jobb som matcher sine kompetanser og interesser.

Processed with VSCO with a5 preset
Bilde av meg på lesesalen med Mark Zuckerberg sin quote: «Find that thing you are super passionate about.»

Tre tips for studievalg
Til slutt vil jeg slenge med noen tips på veien mot 15. april og en spennende karriere.

i) Få oversikt over alternativene. Skaff deg så mye informasjon som mulig om yrkene du kunne tenke deg. Det siste året har jeg benyttet hver eneste ferie til å ta en kaffe med mennesker som jobber i stillinger og bransjer som jeg selv kan tenke meg. Det gir meg informasjon og innsikt i faget. Noen av disse personene har jeg kjent fra før av, andre har jeg bare sendt en e-post. Det har både inspirert meg til å gå inn i lignende stillinger, men også hjulpet meg til å eliminere ting jeg ikke ønsker å jobbe med.

ii) Velg noe du syntes er spennende. Tusenvis av sider skal leses i løpet av utdanningen og det blir så mye lettere om du er interessert i det du leser.

iii) Hvilke fag digget du på vidergående? Matte? Psykologi? Rettslære? Sammfunsfag? Norsk? Kroppsøving? Hva syntes du var kjedelig og vanskelig? Disse to spørsmålene hjelper deg til å sortere både hva som kan være aktuelt og hva du kanskje kan utelukke. Det er mange karriereveiledere som ønsker å snakke med deg. Både på vidergående, på høgskoler, hos kommunen eller private.  De kan hjelpe deg å sortere tankene og interessene dine.

I et hav av muligheter er svaret på spørsmålet vanskelig; hva i huleste heiteste skal jeg studere når jeg ikke en gang vet hva jeg vil jobbe med? Jeg tror ikke dette blogginnlegget har gitt deg svaret på det, men jeg håper du tar bruker tipsene slik at du kan ta et selvstending og informert utdanningsvalg. Lykke til!

Maurits Wesøe // Bachelor i organisasjon og ledelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s