Studieretningene på TV-skolen

Hei igjen! Sarah her fra andre året tv-ledelse.

Søknadsfristen nærmer seg. Den håpfulle/grufulle 15.april hvor man må bestemme seg for de ti studiene som skal stå på ønskelisten for neste års studentliv. I den sammenheng tenkte jeg å fortelle kjapt om hvilke tre studieretninger vi på TV-skolen tilbyr!

Dere har allerede hørt en del om tv-ledelse som jeg tar, fordi det har jeg jo skrevet om en del om før. Derfor skal jeg bare ta en kort oppsummering på hva det går ut på:

TV-ledelse er den linjen som driver med både flerkamera og enkamera produksjoner, og man kan jobbe med alt fra manus til økonomi. Vi skaper programmer fra bunnen av og passer på at det er mulig å gjennomføre økonomisk og praktisk. I enkamera jobber vi gjerne sammen med en regissør og skaper en film, der vi passer på at pengene er på rett sted og holder orden på det store bildet til filmen. På flerkamera jobber gjerne en gjeng fra ledelse sammen om å skape et program fra bunnen av.

Døla_1.jpg

På TV-teknikk kan man velge mellom postproduksjon, enkamera og flerkamera. Dette velger man allerede i søknadsprosessen. Teknikk betyr at du jobber med de tekniske stillingene i en produksjon, som fotograf, lydoperatør, lysmester, lyddesigner, klipper og så mye mer. I årets Gullrutens Fagpris har vi for eksempel over 50 tekniske stillinger! Ja, vet, det er helt sykt. Men det må til på store flerkameraproduksjoner. På enkamera holder man seg regel til teams på 3-5, med en regissør, en produsent og to teknikere. Da velger man enten å gjøre lyd eller foto. Postproduksjon er den nye studieretningen som har sin første klasse i år. Her jobber man med alt som skjer etter klippen er ferdig, på både flerkamera og enkamera. Grading og VFX arbeid er blant arbeidsoppgavene som er her.

IMG_1436.jpg

På TV-regi, som Mathias går (sjekk ut hans tidligere blogginnlegg Reisen til svarene), skal man også velge mellom enkamera og flerkamera. Dette gjør man derimot ikke før i andre semester. Man må allikevel huske på at det er i intervjuet man forteller om hva man vil fordype seg i, og det er deretter man gjerne havner hos enkamera eller flerkamera. Flerkamera regissører er de som sitter foran mange skjermer og klipper live mellom bildene til teknikerne. De holder også i hvordan programmet skal se ut på kameraet og hvordan alt skal gå under sendingen, sammen med ledelse og teknikk. Enkamera regissørene holder i hele historien til sin film, hvor de researcher, blir med på opptak, lager klippemanus og en del andre ting.

Carro.jpgSom dere ser er det mange roller som skal fylles. Derfor er det aller, aller viktigste, uansett hvilken stilling du har, å være god til å samarbeide. Uten det så er det ikke mulig å jobbe med tv.

IMG_1983.jpg

Hvis du vil vite mer om tv-skolen sjekk ut Facebook, Snapchat, Instagram eller tvfagene.no (har ikke fått bytta navnet til den nye tv-skolen enda) for mer info! Alt heter bare ”TV-skolen”.

Takk for meg, vi blogges senere.