Prosjekt på oppdrag fra fylkeskommunen

I siste semester på Bachelor i folkehelsearbeid har vi praksis ca. femti prosent av tiden. Det er veldig ulikt hva slags type praksis vi har, men alt har som formål å bedre folkehelsen. Vi skal på oppdrag fra ulike aktører både kartlegge tilbud, sette i gang og evaluere tiltak. Her skal jeg fortelle om hva praksisen jeg har går ut på 🙂

Gruppa mi har har fått i oppdrag av Hedmark fylkeskommune å kartlegge og evaluere en stiftelse som heter UTAFORINNAFOR – som har tilbud rettet mot ungdom som faller litt utenfor. Vi skulle finne ut hva ulike tilbud består av, og om det treffer målgruppa. Vi skulle også finne ut i hvilken grad det blir brukt noe fysisk aktivitet på tilbudene.

street man hoody alone
Illustrasjonsfoto: colourbox

Fremgangsmåte

Først måtte vi ta kontakt med fylkeskommunen for å høre hva de ønska at vi skulle finne ut. De hadde også innspill til hvordan vi skulle gå frem for å kartlegge tilbudene. Vi laga en tidsplan for hva vi skulle gjøre når, og fikk den godkjent av veileder.

Så tok vi kontakt med stiftelsen, og fikk mer informasjon om både ulike aktiviteter de arrangerer og mer fakta om selve stiftelsen. Etter observasjon av ulike aktiviteter som blant annet curling valgte vi å gå videre med å kartlegge en ungdomsklubb stiftelsen har starta, som kalles Møteplassen Inside.

Teenagers
På Inside kan ungdommene slappe av og være seg selv. Illustrasjonsfoto: colourbox.

Gruppeintervju med ungdommer

Vi skal kartlegge ungdommenes opplevelse av klubben, som er en gang i uka. For å finne ut det intervjuer vi ungdommene. Vi fant tidlig ut at 1-1 intervju virket skummelt for en del, så derfor har vi hatt gruppeintervjuer med 2-3 personer samtidig. Det har vært frivillig og anonymt, så vi har hverken skrevet ned navn, kjønn, alder, bosted eller andre sensitive opplysninger. Det er særlig viktig for å unngå å måtte sende det inn til personvernombudet. Det kalles meldeplikt, og alle studenter og forskere må søke om lov til å innhente og oppbevare personopplysninger. Du kan lese mer om det på Norsk Senter for forskningsdata sin hjemmeside. For å unngå å melde inn kunne vi heller ikke ta opptak av lyd eller filme intervjuene, så alt er skrevet ned for hånd. Selvfølgelig har vi taushetsplikt i tillegg, så siden vi får vite en del mer enn det vi egentlig trenger om ungdommene får vi selvfølgelig ikke lov å si det videre til noen.

Spørsmålene vi stiller ungdommen må være åpne, slik at de ikke svarer det vi «ønsker oss». Spørsmålene er kun knyttet til ungdomsklubben, for eksempel hva de synes om tilbudet, hva som er bra og hva mer de ønsker seg.

I tillegg intervjuer vi flere av de frivillige som er med på klubben. Det er for å høre deres meninger og opplevelser av tilbudet, men også for å kartlegge litt hva slags bakgrunn de har, og hvorfor nettopp de er egnet for en sånn oppgave. Fylkeskommunen ønsket å vite mer om hvem som er med som frivillige. Her blir det ikke like anonymt, men vi vil for eksempel skrive «det er blant annet lærere, rådgivere, en psykolog og fotballtrenere blant de frivillige».

teenagers playing with playstation
Ungdommene kan også spille FIFA, brettspill, kort, dataspill, se på TV eller spille bordtennis. Illustrasjonsfoto: colourbox.

Resultater og sluttrapport

I et senere innlegg vil jeg skrive mer om utfordringer vi har hatt, og ikke minst om resultatene! Vi skal levere inn en stor rapport i slutten av mai, og ha framlegg/muntlig eksamen for hele klassa og de ulike praksisstedene i begynnelsen av juni. Og så er vi ferdig med bacheloren. Hjelpes. Det er to måneder til.

//Astrid, 3. år student på Bachelor i folkehelsearbeid på Elverum