Skreddersy ditt eget semester!

Nå er jeg halvveis inne i mitt fjerde semester, et semester jeg selv bestemte hvilke fag jeg ønsket å ta. Dette semesteret er også et semester hvor mange reiser på utveksling (mange tar også en dobbelgrad – Noe som er helt spesielt for reiselivsstudentene). Jeg valgte på grunn av mine to bachelorer å studere i Norge, og heller ta master i utlandet. Dette er noe jeg ikke angrer på i dag. Det har vært mye nyttig informasjon, og ikke minst mye lærerikt.

Jeg har dette semesteret valgt fagene Snow business, Nature-nased tourism and ecotourism og Brand Management. Som dere sikkert ser er også alle fagene på engelsk. Dette er noe jeg er glad for. Forrige semester hadde jeg min første engelske eksamen, dette fikk jeg mye ut av; forbedret både selvtillit og ordforråd. Etter bare noen måneder i dette semester merker jeg selv at jeg er mye mer komfortabel med å snakke engelsk, særlig da det kommer til akademisk engelsk.

Da jeg skulle velge fag, var det to «pakker» man kunne velge mellom (se nederst på siden for å se disse). Men man kan også om man går til studieveileder ta fag fra begge pakkene, men da må man selv (eller få hjelp til å) sjekke at det er obligatoriske timer, o.l. som ikke kolliderer. Man kan også velge fra andre emner, dersom man er spesielt interessert i noe. For å se om kan tas i studieplanen, kan man enkelt booke en time hos skolens veileder og få hjelp til å se på dette. På denne måten kan du selv velge ditt semester og gjøre det til det du selv ønsker. Dette er en mulighet jeg er glad for at jeg har. Nå valgte jeg selv fag etter mine interesser og etter hva jeg ønsket å jobbe videre med etter studiene. Dette ga meg mye mer motivasjon for å legge ned arbeid i skolen.

Som så mange ganger før, har jeg lyst til å jobbe med arrangementer og markedsføring.  Derfor var jeg aldri i tvil om at jeg skulle velge Brand Management. Dette er så viktig, og selv om jeg hadde mye kunnskap fra både Strategy og markedsføring, har jeg lært så mye. Etter måneder med Brand Management har jeg blitt mye mer oppmerksom og tenker mer på hva som ligger bak ulike brands. Og dette er noe jeg selv kan bruke for å løse arbeidsoppgaver. Særlig har foreleseren skrevet masteren sin på blant annet produktplassering av brands i film, og vinkler det i mange ulike perspektiver. Har du for eksempel sett at merket beats dukker opp i mange filmer?

COLOURBOX4153382.jpg

Nature-based tourism and ecotourism er et fag som bygger på bærekraft-perspektivet fra innføring i reiseliv – faget vi hadde i første semester. Dette faget valgte jeg først og fremst på grunn av endringene vi idag står ovenfor. Det er svært relevant med tanke på at dette er noe alle reiselivsbedrifter må ta stilling til og fokusere på de kommende årene. Det er også veldig spennende å se på hvordan man kan lage opplevelser og attraksjoner med bakgrunn i dette – og også hvilke opplevelser som faktisk IKKE er bærekraftige og naturvennlige selv om de står frem som dette.

Snow Business er kanskje det faget i år med mest action! Det har vært mange fantastiske gjesteforelesere, i tillegg til at vi har vært på seks utflukter, dette på ulike skidestinasjoner og en fabrikk. Vi har vært i Lillehammer Olympiapark, Hafjell, Skeikampen, Beitostølen, Swix og Sjusjøen (og deres utrolige snøproduksjon!). Her har vi sett hvordan disse destinasjonene jobber for å hele året kunne være lønnsomme, hva slags image de vil gi, og hvordan de jobber for at alle skal velge akkurat dem. Det er mye likheter, men det morsomste er her å se på forskjellene. Her kan man for eksempel dra inn Trysil også – en destinasjon som har Skistar regjerende på hele destinasjonen (de eier alle tilbudene på destinasjonen). Mens på Hafjell er det Alpinco, men de eier ikke for eksempel alle hotellene og alt på destinasjonen. Derfor har de konkurranse, noe som de selv sier (og jeg er forståvidt enig), gjør at de hele tiden jobber for å være best og da med utfall i best kvalitet til best pris. Jeg må si at besøket vårt på Beitostølen var «toppen av kransekaka»: Vi var der i to dager, og fikk muligheten til å være med på pressekonferanse, dette grunnet Beitostølens samarbeid med kineserne.

Vi fikk også muligheten til å se på arbeidet de hadde gjort (NRK var der og filmet da vi var der, så vi ble antagelig TV-kjendiser også), og forklaringer på hvorfor og hvordan samarbeidet ble inngått. Dette var fantastisk. Det er helt soleklart at det kinesiske markedet er noe som absolutt er viktig, og dette må man begynne å fokusere på (derfor har Reiselivsforeningen satt dette på programmet for karrieredagen – Som er i morgen!). I tillegg har Beitostølen laget en destinasjon som ingen andre har, og måten Atle Hauge har ledet det på (særlig på service-siden), er så rått. Vi hadde foredrag med han, og jeg må si at jeg ble mektig imponert!

Dette er litt om dette semesteret, og jeg kunne skrevet så mye mer. Det er så fantastisk det jeg har lært, og særlig i Snow business hvor vi har vært ute å sett alt vi lærer om i praksis. Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten til å være med på dette! Dersom det er noen spørsmål, så er det bare å fyre løs!

pbblogg

Gyda
2. årsstudent
Bachelor i markedsføring og ledelse av turismeopplevelser