Hvorfor studere barnehagelærer?

Er du glad i å jobbe med mennesker, særlig barn? Ønsker du en variert og unik arbeidshverdag, eller kanskje møte noe spennende som dinosaurbiler som flyr? Da er barnehagelærerutdanningen noe for deg.

Givende, lærerik, morsom, spennende, fantasifull, utviklende, omsorg og kreativ er noen av begrepene jeg assosierer med et yrke som barnehagelærer. Men hvorfor falt mitt valgt på å studere barnehagelærer?

Jeg har alltid likt å arbeide med mennesker. Arbeid med mennesker, og spesielt barn, er ikke bare et arbeid med barn, men også arbeid for barn. Man må ha en innstilling om å gi dem god omsorg, respekt, anerkjennelse, autonomi, medvirkning, muligheter for utvikling og læring og trygge rammer. Man må jobbe for å skape gode miljøer, hvor de kan bare være barn, finne vennskap, og danne seg selv. Man må kunne støtte, veilede, og oppmuntre dem. Men også både lære av dem, lytte og se dem. Som barnehagelærer må man være opptatt av å ta tak i de viktige og undrende øyeblikkene, og utforske det abstrakte sammen med barn.

Barnehagelæreren er også veileder for personalet, og en som blir veiledet av dem. Det er en person som motiverer, engasjerer og oppmuntrer sitt team til å strekke seg etter nye erfaringer, kunnskaper og tankeprosesser. En barnehagelærer er en som fremmer barns rett til å uttrykke seg, i et samfunn som har veldig mye å uttrykke. En som står for å skape trygge, lyttende, og gode sosiale arenaer for både barn og ansatte. Og som bygger bro mellom barnehagen, foreldre og samfunnet.

I disse tre årene har jeg fått en større forståelse for hvem jeg er i en stor verden. Jeg har lært at barn er mer enn hva jeg har tenkt de er. De er mer enn søte små vesener, som er nysgjerrige, spontane og energiske. De er mer enn små mennesker som skal læres og korrigeres. Barn er subjektive individer, som bærer meg seg mye interessant som vi kan lære av. De er aktive subjekter, som skaper sin egen identitet, seg selv, og viktigst av alt de er med på å påvirke vår danningsprosess i et givende yrket.

Mvh: Ashwi Mire.

.