Ti tips til kommende studenter

Nå er søknadsfristen for høyere utdanning gått ut, og den spennende ventetiden før man får svar på hvor man kommer inn er i gang. Nå som søknaden er inne er du godt på vei, men det er fremdeles litt å tenke på før du er klar for å bli student. Her kommer derfor mine tips til forberedelser for kommende studenter.

1. Søk bolig! Selv om du kanskje ikke er sikker på om du kommer inn, eller kanskje lurer på å omprioritere søknaden din innen sommeren, er det lurt å begynne å tenke på bolig nå. Studentboligene gjennom Studentsamskipnaden i Innlandet fordeler boliger ettersom søknadene kommer inn, og når svarene fra Samordna Opptak kommer er det mange om beinet på de resterende boligene, både gjennom SINN og på det private markedet. Skulle du ikke komme inn kan du heller si fra deg boligen. Du kan lese mine tips angående boligmarkedet i Lillehammer her.

2. Skaff deg sommerjobb. Etter sommeren går du trolig over til lån- og stipend som hovedinntekskilde, og de fleste vil fort oppleve at pengene man får derfra ikke strekker seg så langt. Å ha inntekt å gå på fra en sommerjobb kan derfor være det som lar deg slippe deltidsjobb i løpet av semesteret, eller være den erfaringen som gjør at du får deltidsjobben du søker på når du har kommet til studiestedet. Det kan være krevende å få deltidsjobb i en by med mange studenter, og man rykker langt opp på listen med å vise til relevant jobberfaring.

3. Nyt ferien. Selv om du kanskje får deg sommerjobb, ta deg litt tid til ferie også. Selv om studietiden ikke alltid innebærer mye skole (vi har stort sett maks to timer forelesning pr. dag), er det noe annet med helt fri og fri der manglende lesing gnager på samvittigheten. Ikke minst har semestrene en tendens til å fly forbi og kan oppleves som ganske intense. Nyt derfor ferien og pust ut før det braker løs!

4. Få kontroll på det administrative. Takk ja til søknaden når du har fått tilbud om studieplass, betal semesteravgift og semesterregistrer deg. Fristen for betaling av semesteravgift er ganske kort på INN, så følg med og betal så snart du får regningen. Såvidt jeg husker fikk vi betalingsinformasjon rundt en uke før betalingsfristen.

5. Søk lån og stipend. Somler du med dette blir det fort en trist studiestart på deg, og det er kjedelig å være den i faddergruppen som får stipend først uken etter fadderuka. Storstipendet hjelper dessuten på å få alt du trenger til hybelen på plass. Du får kjøpt pensum osv. Merk at du ikke får utbetalt stipend før du har betalt semesteravgift, så ikke planlegg å bruke stipendet på å betale avgiften.

6. Følg med på e-posten din og sett deg inn i når skolen begynner, samt hva som skjer i oppstarten. I Lillehammer har vi kickstart til studiene, der f.eks. vi på psykologi er på et hotellopphold. Flere av mine medstudenter hadde ikke fått med seg dette, eller fikk det først med seg dagen før og lignende, fordi de ikke hadde lest all informasjon som kom på e-post. Prioriter derfor å være ute i god tid med å vite hva som skjer slik at du får meldt deg på og deltatt på det du ønsker.

7. Sett deg inn i hva studiebyen har å by på og hvilke tilbud du har som student. Gjør deg kjent med byen og studentsamskipnaden du tilhører. Det finnes mange gode tiltak for studenter som gjør studietiden lettere. På SINN sine sider kan du lese om hvilke tilbud samskipnaden har for studenter på Høgskolen i Innlandet. Gjør deg ellers kjent med rabattordninger som Studentkortet og undersøk alltid om det finnes studentrabatt når du bestiller f.eks fly- eller togbilletter.

8. Tenk langsiktig. Sett deg inn i den nye tilværelsen, og prøv å tenke fremover. Vil du klare deg på stipend, eller bør du begynne å tenke på å søke deltidsjobb? Kunne du tenke deg å dra på utveksling er det også lurt å tenke på dette tidlig for at det skal gå i boks med skolen. Du trenger heller ikke alltid å dra på utveksling det semesteret skolen anbefaler. Kanskje det passer bedre for deg å dra semesteret før? Det er ikke dumt å komme tidlig i gang med å kartlegge hvilke muligheter en har.

9. Prioriter fadderuken. Akkurat dette tipset er nok det som går igjen mest på slike lister, og med god grunn. Fadderuken er grunnleggende for å bli kjent med dine medstudenter, og for å skape et sosialt nettverk. Men fadderuken er heller ikke bare viktig for det sosiale. Fadderne er også en viktig ressurs. Bruk fadderne for det de er verdt, for de har vært i dine sko gjerne bare ett år før deg. De kan roe deg når du er bekymret for eksamen, dele sine erfaringer og tips med tanke på studiet og studiebyen. Ikke vær redd for å stille spørsmål til fadderne. De har som regel svar eller kan hjelpe deg med å finne ut hvor du kan få svar.

10. Gå all in. Kanskje studerer du ikke så langt fra der du bor og tenker at det ikke er så viktig med venner fordi du har mange hjemme. Kanskje du er redd for å få hjemlengsel, eller bare vant til hvor behagelig det er å være hjemme hos mor og far? Kanskje det er vanskelig å tenke at kildekurs er viktig når du er midt i fadderuken og helst vil sove?

Uansett hva som måtte holde deg tilbake er mitt råd å gå all in fra studiestart. Vær et ja-menneske, delta på ting, gå ut av komfortsonen, ikke reis hjem allerede andre helgen i studiebyen, men kast deg ut i det. Omfavn din nye tilværelse og slå deg til ro med at dette er din nye hverdag. Delta på det referansekurset som høres så kjedelig ut selv om du vil sove, prøv deg på studieteknikk-kurset selv om du føler du vet hvordan du lærer.

Studietiden er en helt ny tilværelse for de fleste, og er langt fra det samme som VGS der livet flyter på av seg selv. Som student må du ta ansvar for din egen hverdag og læring, og du former livet ditt i mye større grad selv. Ikke vær redd for det, men kast deg ut i det og ta kontroll. Ikke minst kos deg med den nye tilværelsen!

Linn
2. årsstudent