Slik kommer du deg smertefritt gjennom eksamensperioden!

Hvert år er det mange som er på utkikk etter tips og triks for hvordan de kan komme seg best mulig gjennom eksamensperioden. Nå er den tiden av året her igjen, så da har jeg laget noen tips til dere dette semesteret også! Og nei, ett av dem er ikke at dere burde starte lesingen tidlig, for det er litt sent å komme med nå.

1. Ta deg pauser

Kanskje ikke det rådet som faller mest naturlig, men hvis du glemmer å ta pauser får du heller ikke like stort utbytte av all innsatsen du legger ned. Pausene trenger ikke å være lange, men fem minutter i timen til å strekke på beina og la hjernen få slappe av vil definitivt komme til god nytte.

2. Skaff deg energi

En ting som er lett å glemme samtidig som vi glemmer pauser er å spise. Husk å få i deg mat! Og da snakker vi ordentlig mat, ikke bare sjokolade fra automaten på Høgskolen. Spis frokost, lunsj og middag så er du på god vei!

3. Tren regelmessig!

Det er faktisk slik at trening har vist seg å ha en god effekt på å senke stressnivået i kroppen, så det å huske å legge inn noen kjappe treningsøkter i uka også i eksamensperioden er viktig.

4. Motiver deg selv

Over på litt morsommere tips, så bør du ha en plan for å motivere deg selv til å stå på, spesielt under eksamensperioden. Enten om dette er at du sjekker Instagram når du har lest et kapittel, eller om det er at du drar på fest eller hyttetur når du er ferdig med eksamen. Å ha noe å jobbe mot gjør det lettere å gi litt ekstra.

5. Innstill deg på at dette får du til

Det å komme til eksamen med en negativ holdning gjør deg bare stressa. Tenker du at dette kan du ikke og at det er vanskelig så er sjansen stor for at du stresser mer enn det som er nødvendig. Det gjør igjen at forberedelsene går dårligere. Slapp av, og tenk at nå skal du gjøre ditt beste og stå på, så har du et mye bedre utgangspunkt på eksamensdagen.

20180418-IMG_4517

6. Legg vekk distraksjoner

Det er ikke lett å være fokusert på lesing når telefonen plinger konstant. Legg derfor bort telefonen når du leser, og gi deg selv heller belønning med å sjekke den en gang i timen. Da har du fokus og motivasjon på en gang.

7. Legg en plan frem til siste eksamen

Lag deg en plan for når du skal lese deg opp på hva. Dette tipset er jeg helt avhengig av selv for å få en fin eksamensperiode. Det er faktisk fullt mulig å gjøre litt hver dag fremfor veldig mye en dag og så ingenting dagen etter. Det gjør du ved å legge en plan for hvilke kapitler du må lese, hvilke forelesninger du må gå gjennom og hvilke oppgaver du må gjøre i de forskjellige fagene i god tid før eksamen. Når du lager en plan får du også oversikt over hva du faktisk må lese på, og hva du ikke trenger. Det å kutte ned på mengden av nødvendig pensumlesing er ofte motivasjon i seg selv.

8. Forbered deg kvelden før

Da mener jeg ikke at du skal starte med all lesingen kvelden før, men at du skal forberede deg rent praktisk til selve eksamen. Legg klart det du måtte trenge av pc, lader, penn, studentbevis, legitimasjon og en vannflaske dagen før så du ikke må løpe rundt på morgenen rett før du skal møte opp.

9. Sjekk tidligere eksamensoppgaver

Noen studiesteder offentliggjør tidligere eksamensoppgaver på nett, så hvis du har mulighet til å se på disse anbefales det! Alternativt vil det å høre med noen som har hatt samme eksamen før kunne være til god hjelp med å gi hint til hva du kommer til å få om når dagen endelig er der. Tidligere studenter kan også komme med eksamenstips, og har kanskje nyttige sammendrag av pensum du kan få innblikk i. (For en del av studiestedene finner dere tidligere eksamensoppgaver HER)

10. Og neste år.

Ja, neste år så kan du jo prøve å starte lesingen med å lese jevnt og trutt på kapitlene i pensum i løpet av semesteret. Og går ikke det, så håper jeg du har lært noe av tipsene her!

Lykke til alle sammen!

/Andrea, Music Business Management