Sikkerhet i høysetet

Hvert år skjer det ulykker i landbruket. Mange svært alvorlige, og noen få fatale. I fjor ble det registrert 17 dødsfall i jordbruk, skogbruk og fiskerinæringa. Det er 17 for mange.

I emnet vi har nå, Feltmekanisering, har vi den første uka hatt fokus på sikkerhet. Vi har hatt en forelesning der vi fikk se konsekvensene av manglende utstyr/sikkerhetstiltak. Ikke trivelige historier eller bilder. Det er også viktig at vi vet hva vi skal gjøre hvis ulykka er ute: hvilket nummer vi skal ringe, hvor produktbladene er og hvilket utstyr man skal bruke.

Vi hadde også omvisninger i de aktuelle verkstedene og garasjene vi kommer til å være i dette emnet. I tillegg til å se hvor alt utstyret var, ble det påpekt hvor brannslokningsapparater stod, samt ørepropper og lignende. Etter sikkerhetsopplæringa måtte vi skrive under på at vi hadde gjennomført en sikkerhetsgjennomgang. Og bare de studentene som var til stede under gjennomgangen kan benytte arbeidsutstyret som krever dokumentert sikkerhetsopplæring.

Skjermbilde 2018-04-20 kl. 10.01.03
Her er sikkerhetsrutinene for studentene på Blæstad.

Det hender man støter på uforutsette problemer i jordbruket også. Da skal man gjerne fikse ting så raskt og effektivt som mulig. Da kan ulykker inntreffe.  Men det trenger selvfølgelig ikke ha noe med tidspress eller reparasjoner å gjøre – ulykker skjer hele tida. Det er derfor man bør være forsiktig og ta sine forholdsregler, og ikke jobbe alene eller ha mobilen langt unna, for eksempel.

I norsk landbruk er man lovpålagt å følge forskrifter som omhandler kvalitetssystemer i landbruket (KSL). De ulike kravene i KSL-standarden er basert på offentlige lover og forskrifter. Det er forskrifter om alt fra plantevernmidler, floghavre, brannforebyggende tiltak og tilsyn til forskrifter om settepoteter og velferd for produksjonsdyr. Som dere skjønner er det meste dekket av KSL, og bønder er plikta til å følge disse. Det for å sikre egen sikkerhet, forbrukerens sikkerhet og ikke minst produksjon/dyras sikkerhet.

Derfor er det viktig å gjennomføre slike sikkerhetsopplæringer. Vi vil ha færre ulykker i norsk jordbruk. Vi vil ha et sikrere jordbruk der det ikke er store farer knyttet til arbeidet.

Så nå i disse våronn-tider; be safe!

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi