En blå penn og fire blanke bokser

Dette har vært en strålende uke. Høydepunktet var på mandag. Da spilte Maties (rugby-laget vårt) finalen i Varsity cup. Det var mange tusen tilskuere på kampen og sjukt god stemning. Vi vant og alle var happy, yeah!

Dagens blogginnlegg skal ikke handle om finalen da, men litt om utdanningssystemet her. Det er mange som har spurt meg om hvor mye jeg faktisk lærer av alle disse multiple choice prøvene, så i dag skal jeg skrive om nettopp det!

Maurits Wesøe

Sett kryss her

I flere av fagene testes mye av kunnskapen min gjennom multiple choice spørsmål. Det er gjerne 2-5 svaralternativer og ofte virker alle svarene litt rette. Det høres lett ut, men utfordringen er at det er ett svar som er litt mer rett, og hvis jeg ikke finner det så blir det minuspoeng ( vi har negative-marking). Ifølge norske skoleforskere så har jeg jo lært at skoler som bruker multiple choice skjemaer for å teste kunnskapen ikke fremmer kritisk tenking. Men her sitter jeg da, med en penn og fire blanke bokser. Sett kryss på riktig svar står det. Jeg er veldig begeistret for denne typen tester, men samtidig så er det jo fint å lære på andre måter enn hva jeg er vant til for en liten periode.

Feil ifølge fasit

Første delen av prøven er ofte multiple choice, mens resten er definisjonsspørsmål eller spørsmål som krever et svar med 2-3 setninger. Det virker som om ingen studenter har forstått karaktersystemet her, så jeg banket på kontoret til hun som rettet min første psykologiprøve. Gjennomsnittskarakteren på prøven var 43% (alt under 50% er stryk btw), AKA de fleste strøk. Jeg tok kontakt siden jeg var nysgjerrig på hva jeg kunne gjøre for å forbedre resultatet. Det som overrasket meg mest var ett av mine lengre svar. Det var et spørsmål om forskningsmetode innen psykologi, og vi skulle nevne en svakhet ved et forskingsprosjekt med 27 respondenter. Jeg svarte fornuftig om hvorfor det var en ulempe med så få respondenter og brukte til og med noen heftige fremmedord samtidig som jeg knyttet det mot caset. Sensoren sa at riktig svar var sample size.

  • Perfekt, sa jeg, det er jo akkurat det jeg svarte!
  • Ja, sa hun, men dessverre er det feil ifølge fasit. Du definerte sample size perfekt og du forklarte bra hvorfor det var en ulempe, men spørsmålet var ”name a weakness”. Du nevnte ikke svakheten, du forklarte den.

Jeg spurte om hun køddet. Hun køddet ikke.

Over halvparten av fagene jeg har undervises på en slags ”fasitpreget» måte. På mange måter blir man oppfordret til å skrive det ene riktige svaret fremfor begrunnelse og diskusjon. Det liker jeg svært dårlig. Vi trenger å utdanne mennesker som tenker innovativt, kreativt, kritisk og selvstendig, slik Prince Ea blant annet argumenterer for i denne videoen.

Heldigvis er det noen forelesere her som også deler samme synet på utdanning som mange av foreleserne mine på Lillehammer. Foreleseren i Management of Corporate Social Responsibility (CSR) for eksempek, hun er dyktig. Hun har jobbet som konsulent i PWC, bruker ikke Powerpoint og har allerede gitt oss et titalls caser og eksempler fra virkeligheten som vi har diskutert sammen. Hun forventer at vi lærer oss pensum for å kunne diskutere, men hun gir oss ikke definisjonsspørsmål. I hennes fag er det kritisk argumentasjon og god drøftelse som gjelder. I LIKE!

Så om jeg lærer noe her?
Yasss, arbeidsmengden er mye større enn i Norge, så jeg tvinges jo til å bruke mer tid på skolen. Ellers kommer det veldig an på faget. Undervisningsformen kan variere mye. Innholdet i samtlige fag er spennende da, så det hjelper veldig. Men karaktersystemet har jeg gitt litt opp, så jeg prøver å lære det jeg syntes er interessent og nyttig. Så selv om utveksling kan være veldig annerledes enn i Norge, så anbefales det veldig.

Maurits // Bachelor i organisasjon og ledelse

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s